MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Tasarısı’nın meclis görüşmelerinde yaptığı konuşmada tasarının çare olmadığını öne sürdü.
TBMM Genel Kurulu’nda konuşan MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu,Tanrıkulu, 62’nci Hükümet döneminde bir daha torba kanun olarak nitelendirilen çok maddeli ve birbiri ile ilgisiz yasa tasarılarının TBMM’ye sevk edilmeyeceği sözünün bir kez daha AK Parti tarafından unutulduğu belirterek, bu yüzden kanunlar için aranan öngörülebilir, anlaşılabilir ve ulaşılabilir olma özelliklerinin tamamen yok edildiğini savundu.
Tanrıkulu şunları söyledi: “Son yıllarda çok başta ekonomi yönetiminin neden olduğu başarısız ve vurdumduymaz politikalar neticesinde, işleri yolunda gitmeyen pekçok girişimci üretim ve istihdam kaybı yaşamıştır. Girişimcimizin üretim yolundaki bu zor şartlar, gerçekleştirdikleri yatırımlarda da zarar etmeleriyle sonuçlanmış, iflas erteleme taleplerinde adeta patlama yaşanmıştır. Bu kapsamda 2015 yılının 1’inci çeyreğine göre 2016 1’inci çeyrekte yüzde 63’lük artışla 184 adet iflas erteleme başvurusu gerçekleşmiştir. Haziran ayı sonunda ise başvuru sayısı 246’ya yükselmiştir. Halen 50 ülkede faaliyet gösteren alacak sigorta firmasının (Euler Hermes) araştırmasına göre Türkiye’nin iflaslardaki artışta Rusya, Brezilya ve Çin’in ardından dördüncü sıraya yükseldi. 2016 yılında yaklaşık 15 bin firmanın iflas edebileceği öngörüsünün korkutucu boyutta. Resmi veriler icra dosya sayısı artarken işlemleri yapacak icra daire sayısının yetersiz kaldığı ve hatta azaldığını göstermektedir. Bu durum piyasada yaşanmakta olan tedirginliği derinleştirmektedir, çünkü adalet gecikmektedir. Diğer yandan iflas erteleme sürecinin kötüye kullanımının giderek yaygınlaştığı, ancak bu duruma iktidarın göz yumduğu eleştirileri de giderek artmaktadır. Oysa artan iflas erteleme başvuruları gereği gibi yönetilmediği takdirde, durumu iyi olan firmaların da nakit akışı bozulabilecek ve piyasada bir domino etkisi yaratması kaçınılmaz olacaktır.”
MHP Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu, başarısız politikalar sonucunda Türkiye’nin 2014 yılına göre 2015’te Dünya Bankası İş Yapma Kolaylığı Endeksi’nde dört basamak birden gerileyerek 55’inci sıraya, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) Küresel Rekabetçilik Endeksi’nde 6 basamak gerileyerek 51’inci sıraya, Uluslararası Şeffaflık Örgütü Yolsuzluk Algılama Endeksi’nde ise 5 sıra gerileyerek 66’ncı sıraya düştüğünü konuşmasında vurgulayarak, 57’nci Hükümet döneminde oluşturulan Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu’nun 2015- 2016 için kamuoyuna açıkladığı eylem planının da, tıpkı 64’üncü Hükümetin millete vaat ettiği altı aylık reformları gibi halen hayata geçememesini de eleştirdi.
ÖLÜM GÖSTERİLİP, SITMAYA RAZI EDİYORLAR
Türkiye’de yatırım ortamının iyileştirilmesi için gerekli olan ve görüşülen tasarıda yer alması gereken birçok düzenlemenin yine bir başka bahara bırakıldığını ve ölüm gösterilip sıtmaya razı etme çabasının bir kez daha sahne aldığını öne süren Tanrıkulu, “MHP olarak bu alanda reformist bir anlayış gösterilmesini; teminatlı alacaklıların imtiyazlarını kaldırarak veya zayıflatarak, yeni sermaye temini yöntemleri ortaya koyarak, borç ödeme süresini uzatarak, özel ihtisas mahkemeleri kurarak, işçi haklarına ayrı prosedürler getirerek, verimliliği elde etmeye yönelik iflas politikaları vaz’ederek her büyüklükteki tüzel kişiliğin yaşaması gerektiğini savunmaktayız” dedi. Kaynak: Milliyet