SAĞLIK: Dünya’nın En Ünlü Cerrahı…

“Prof.Dr.Çerkeş ismi o kadar çok duyulmaya başladıki, hatta burun ameliyatı olacaksan Nazım Çerkeş’e gidilir, sözlerini duyunca ben de bir tanımak konuşmak üzere Nazım bey’le şık ofisinde buluşmak üzere randevulaştık. Gülen yüzüyle karşıladı bizi, sonra kendimizi sohbet ederken bulduk. Bir kadın olarak merak ettiklerimi güzellik benim için ne kadar önemli ise sizler içinde önemli olacağını düşünerek, aslında herkesin merak ettiği soruları sormak istedim. Bu kadar neden ünlü olmuş çok merak ediyordum. Ayrıca bu sadece kadınları ilgilendiren bir konu değil, erkekleride çok ilgilendiriyor. Nasılmı? İşte cevapları okuyun sonra konuşalım.”

Ben özellikle burun ameliyatı ile uğraşıyorum ama bununla birlikte yüz estetiğinin her alanı ile de uğraşıyorum. Diğer estetik ameliyatlarıda yapıyorum. Ama esas dünyaca ünlü olduğum konu burun ameliyatları, şu anda Avrupa burun estetikleri cerrahisi derneğinin başkan yardımcısıyım. Eylül ayındada başkanlığını yapacağım. Şu anda başkanlığa getirilmek üzere seçildim. Dört yıl boyunca başkanlığını yapacağım. Uluslararası plastik cerrahlar birliği’nin bilimsel organizasyonunda yine başkan yardımcısıyım. Kısmetse altı yıl sonrada oranın başkanlığını yapacağım. Bilimsel olarak’da birçok organizasyona ve toplantıya da konuşmacı olarak davet ediliyorum.
doktor nazım çerkeş
Neden bu kadar popüler bir Doktor oldunuz dünyada?
Geliştirdiğim bazı tekniklerden dolayı, benim geliştirdiğim bazı teknikler dünya’da yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Bunlar burnun daha doğal görünümlü, burnun önden bakıldığında daha pürüzsüz görünmesi için geliştirdiğim teknikler. Buna ben daha önce hiç ameliyat olmamış hastalarda burun sırtındaki kıkırdakların ve kemiğin zarını birlikte kaldırarak, onun altından çıplak kıkırdak ve kemiğin üstünde ameliyat yapma tekniğini geliştirdim. Bu şimdi dünya’da iyi plastik cerrahların hemen hepsinin kullandığı teknik oldu.
Ayrıca ikincil ameliyatlar içinde, burun sırtına konmak için karın kasını kullanmaya başladım. Bu da benim kullandığım bir teknik oldu, özellikle bozulmuş burunlarda bunu kullanarak yeniden düzeltme ameliyatları gerçekleştiriyorum. Kaburga kıkırdağının alınmasında özel bir tekniğim var.

Nisan ayında bir kurs düzenledim, altmış tane cerrah yurtdışından geldi, toplu olarak ameliyathaneden bağlantı ile yukardaki salondan izlemelerini sağladım. Aynı zamanda konuşarak ne yaptığımı anlatarak bilgilendirme yaptım.

Onunla Tanışmadan Karar Vermeyin….
İnsanlar burun ameliyatı yaptırırken nelere dikkat etmeli?
Burun ameliyatı çok zor öğrenilen bir ameliyat. Çok kompleks bir ameliyat, her hastanın problemleri farklı, aynı zamanda bu ameliyattada hem şekli düzeltiyorsunuz hemde fonksiyonu düzeltmeniz Ya da korumanız gerekiyor. Burunda ciddi oranda küçültme yaptığınız zaman, fonksiyonları kolaylıkla bozabilirsiniz. Yani hava alma fonksiyonlarını bozabiliyor. Bunun için burun ameliyatında bunlara çok önem veriyoruz.
Burun ameliyatı çok büyük bilgi ve birikim isteyen bir ameliyat…
Ülkemizde bu ameliyatı iyi yapan hekim sayısına baktığımızda yine dünyadaki hekimlerden daha fazla. Türkiye bu ameliyatın yapıldığı en iyi ülke, ama yinede hatalar çok yapılıyor. Hekimin bu konuda ki deneyimini ve yaptığı işlerin sonuçlarını görmeniz gerekli, daha önce onda ameliyat olmuş hastalara bakmak lazım. Kendisi için planlamasına bakmak lazım. Problemlerin ne olduğu ve nasıl düzeltileceğini anlatması, hastanın ne beklediğinide anlaması lazım.
Çünkü hastanın beklentileri ile cerrahın yapacakları birbirini tutmuyorsa, o ameliyat başarılı olmaz. Mutlu bir birliktelik olmayacaktır. Hasta memnuniyetsiz olacaktır. Bunlardan en önemlisi burun ameliyatı yapılırken burnun doğal yapısını bozmamaktır. Burun’da en önemli özellik onun doğal olmasıdır ve kimse tarafından anlaşılmamasıdır. Eğer bunlar sağlanıyorsa ameliyat başarılıdır.
İlk ameliyatlar çok önemli en doğal en güzel sonuçlar ilk ameliyatta olur, eğer bozulmuş bir burunsa biz onu en iyi hale getirmeye çalışıyoruz.
Benim yaptığım ameliyatların yarısından daha çoğu düzeltme ameliyatlar haline geldi. İnsanlar deneyimsiz hekimlere gidiyorlar, araştırmadan ucuz yapıldığı için direk araştırmadan gidip yaptırıyorlar. Sonra problem yaşadıklarında araştırmaya giriyorlar ne yazıkki.
before-after
İran’lılar İçin Burun Ameliyatı Bir Prestij Meselesi…

En çok burun ameliyatı olan ülkeler hangileri?
Oransal olarak belki bilgi vermek lazım en çok İran ve Türkiye. İran’da da çok ameliyat yapılıyor ama orada deneyimli cerrah sayısı çok az. Türkiye’de çok daha fazla. Bizim ırksal yapımız Türkiye, İran, Gürcistan, Ermenistan o bölgelerde burunlar daha büyük. Özellikle Kafkas bölgesinde yapıları daha kemikli ve daha iri. İnsanlar burunlarını küçültmek istiyorlar. Bir numara İran hatta moda orada burun ameliyatı yaptırmak, burun ameliyatı yaptırmak prestij meselesi burunlarından o bantları iki üç ay çıkarmıyorlarki burun ameliyatı yapıldığı görülsün diye.
İran’dan ve yurtdışından ikincil ameliyat için bana gelen çok hastam var. Bir şekilde ulaşıp beni buluyorlar. Birde plastik cerrahlar dokunmak istemedikleri hastaları bize yönlendiriyorlar.
Yüzünüze Yakışan Burun Nasıl Olmalıdır?
Burun, yüzün tam ortasında olması nedeniyle, kişinin yüz ifadesini, bakışlarını, gülüşünü doğrudan etkileyen bir konumda bulunmaktadır. Aynı zamanda yine yüzün merkezinde olması nedeniyle en küçük asimetriler, kusurlar dikkat çekici olabilmektedir.
Bu nedenle burundaki estetik problemlerin düzeltilmesi, güzel bir görünüm için önemlidir.

Estetik burun nasıl olmalıdır?
Estetik burun tanımı, kişiden kişiye değişmektedir. Toplumda küçük ve ucu kalkık burunların güzel olduğu yönünde bir inanış vardır. Ancak bu tam olarak doğru sayılmaz. Günümüzde burun estetiği ameliyatı, gerektiği durumlarda burunun bazı bölümlerinin büyütülmesi, bazı bölümlerinin küçültülmesi, burunun dudak ile yaptığı açının, kadınlara ve erkeklere göre faklı şekilde belirlenmesi yani kısaca söylemek gerekirse burunun dengelenmesi ameliyatı olarak gerçekleştirilmektedir.
Geniş bir yüze ve kalın kemiklere sahip kişilerde burunun çok ince olacak şekilde opere edilmesi uygun olmayacaktır. Ya da burun kökü çok ince olan kişilerde burun ucunun da aynı nispette inceltilmesi ve küçültülmesi de doğru bir planlama değildir. Başarılı bir burun estetiği ameliyatı sonrasında burun kendi içinde dengeli olmalı ve yüzün diğer unsurları ile uyum içinde olması gerekmektedir.

Çok küçültülmüş ve inceltilmiş burunlarda fonksiyonel problemler yaşanmaktadır.
Burunun olması gerektiğinden küçük hale getirilmesi estetik olarak uygun olmadığı gibi beraberinde fonksiyonel problemlere de yol açmaktadır. Bu şekilde ameliyat olan kişilerin birçoğu burun tıkanıklığı yaşamaktadır.

Mikro Cerrahi alanında ameliyatları yapıyordum. Büyük defektler, kazalar sonucu dağılmış parçalanmış bacakların damarsal doku nakilleri ile kurtarılması gibi çok uzun ve kompleks ameliyatlar yapıyordum. Üniversiteden ayrılınca mikrocerrahiyi bırakma kararı aldı. Zevkli ve zor bir işim vardı, çok ince çalışılması gereken bir alandı. Bu işi bırakınca burun estetiğinin bana uyacağını düşündüm çünkü mikro cerrahi gibi çok ince çalışması gereken bir ameliyat alanı. Hatta mikro cerrahi’den bile daha ince çalışılması gereken bir alan, ondan dolayı severek seçtim. Burun estetik ameliyatı çok zevkli bir ameliyat, Sizin becerinize kalmış bir ameliyat. Yüzün ortasında en küçük bir hatayı gösterebilecek bir ameliyat. Burun ameliyatlarım çoklaşınca giderek diğer ameliyatları azalttım.

En çok yüz ameliyatları yapıyorum. Yüzü gençleştirme, yüzün şeklini değiştirme ile ilgili bütün ameliyatları yapıyorum. Arkasından meme ameliyatlarını da seviyorum oda zor bir ameliyat. Zor olan bütün ameliyatları seviyorum. Mikro Cerrahi alanından geldiğim için bütün bu zor ameliyatları seviyorum.

Siz bütün ameliyatlarınıza kendinizmi giriyorsunuz?
Tabi kesinlikle, bu ameliyatlar öyle hassas bir ameliyattır ki, ameliyatın bir adımında bir hata yaparsın o size bir asimetri bozukluk olarak döner. Son dikişine kadar kendim yapıyorum.
Günde iki ameliyat ancak yapabiliyorum. Yorucu bir ameliyattır. Ayakta yapılan bir ameliyat burun ameliyatı. Yılda en fazla 350-400 ameliyat yapıyorum. Bu büyük bir sayı.
Yurtdışında bu sayı hiç yok.

Diğer cerrahlar sizin deneyimlerinizden faydalanıyormu?
Tabi herz aman paylaşırım gelir izlerler. Ben genelde plastik cerrahi camiasında oldukça sevilen biriyim. Türkiye cerrahisine çok katkısı olan biriyim bu da takdir görüyor. Kendinizi geliştirmek zorundasınız, güncel bilimi takip etmek zorundasınız. Bende onlardan birşeyler öğreniyorum. Bu önemli sadece ameliyat yapmak yetmiyor. Her gün bilim değişiyor ve sen onu takip etmek zorundasın. Yoksa onbin ameliyat yapsan bir anlamı olmaz.

Kadınlar Ameliyat Sonrası Mutluluk Yaşıyor…

Ameliyat sonucu hastaların davranışı nasıl oluyor size?
Eğer doğru hasta seçmişsek, yüzü açılır açılmaz mutlu oluyorlar, genç hastalar yeni yüzlerine daha kolay adapte oluyorlar yaşı kırktan sonra olanlar ise kolay beğenemiyorlar, yüzdeki şekil değişimine adaptasyon biraz daha zor olabiliyor. Herkes için böyle değil tabi. Bazı kişiler bu ameliyatların ruhsal olarak hayatlarını çok değiştireceğini düşünenler oluyor ama öyle olmuyor tabi. Burun estetiği ameliyatının bu güne kadar hep estetik ve fonksiyonel sonuçları üzerine bilgiler verdik. İnsanları en çok mutlu eden estetik operasyonların başında gelen burun ameliyatı aynı zamanda kişinin özgüveninin gelişimi ve sosyal uyumunun artması açısında da önem taşımaktadır. Burun estetiği ameliyatı elbette kişinin hayatındaki bütün mutsuzlukları ve problemleri silmeyecektir. Ancak başarılı bir operasyon sonrasında, aynada kendisini beğenen; kadın olsun erkek olsun herkesin kendine güveninin arttığı, buna bağlı olarak okul başarısı, iş hayatında başarı ve sosyal uyumunun geliştiği yapılan istatistikler tarafından doğrulanmaktadır.

Ameliyat sonrası boynunuza sarılan oluyormu sizin?
Elbette boynumuza sarılanlar kalıbı çıkartır çıkartmaz sarılıp ağlayanlar çok yaşanıyor burada. Çok normal yaşanan bu davranışlar.
PROF. DR. NAZIM ÇERKEŞ_3

DR.ÇERKEŞ BURUN ESTETİĞİ EĞİTİM KURSLARI DİKKAT ÇEKİYOR.

Davet edildiği uluslararası kongrelerde Prof Dr. Nazım Çerkeş’in verdiği konferansları ve eğitim amaçlı gerçekleştirdiği ameliyat gösterimlerini izleyen plastik cerrahlar Dr. Çerkeş’in, tekniklerini yakından izlemek için İstanbul’a gelmektedir.
Yılda 2 ya da 3 kez düzenlenen Dr. Çerkeş Rinoplasti İstanbul Workshop’larına Brezilya’dan Japonya’ya dünyanın birçok ülkesinden plastik cerrahlar katılmaktadır.
Organizasyon tam gün süren teorik eğitim ve ardından Dr Nazım Çerkeş’in muayene sırasında hasta değerlendirmesi ve 1 hafta süreyle yaptığı burun ameliyatlarının izlenmesiyle devam etmektedir. Workshop sonunda katılımcılara sertifika verilmektedir.
2010’dan bu yana düzenlenen Dr. Çerkeş İstanbul burun estetiği kurslarına, ABD, Brezilya, Avrupa ülkeleri, Uzakdoğu ülkelerinden bugüne kadar 200’ün üzerinde plastik cerrah katılmıştır. Katılımcılara kurs bitiminde, Dr. Çerkeş’in Rinoplasti Kursu’na katıldığına dair sertifika verilmektedir.

Prof. Dr. Nazım Çerkeş, çok daha incelikli müdahaleler için burun ameliyatlarında kullandığı operasyon aletlerinin tasarımını kendisi yapmaya başlamış.
Tasarımı Dr. Çerkeş tarafından yapılıp “Dr. Cerkes Open Rhinoplasty Set” markasıyla ABD’de üretilen, dünyanın en ince ve hassas burun estetiği ameliyat aletleri tüm dünyada plastik cerrahlar tarafından kullanılmaktadır.
Burun estetiği ameliyatı, insan vücudunda yapılan en incelikli operasyonlardan biridir. Rinoplasti (burun estetiği) ameliyatı sırasında çok küçük bir alanda çalışılmaktadır. Bu nedenle yapılan mikro düzeydeki müdahaleler gerek nefes alma ile ilgili gerekse de estetik açıdan önemli fark yaratmaktadır. Ayrıca hassas aletlerle çalışıldığında dokuya verilecek tahribat minimum düzeyde olacak şişlik ve morluklar asgari seviyede kalarak hızlı bir şekilde iyileşecektir.
Prof. Dr. Nazım Çerkeş’in burun estetiği ameliyatında kullandığı aletler, klasik ameliyat aletlerinden çok daha ince ve hassastır. Bu aletlerin tasarımını Prof. Dr. Nazım Çerkeş bizzat kendisi yapmıştır. “Dr. Cerkes Open Rhinoplasty Set” markasıyla ABD California’da üretilen aletler bugün Avrupa ve Amerika dahil olmak üzere tüm dünyada estetik cerrahlar tarafından kullanılmaktadır.

Prof. Dr. Suat Nazım Çerkeş Kimdir?
Prof. Dr. Suat Nazım Çerkeş 1959 yılında İstanbul’da doğdu. 1977 yılında Ankara Fen Lisesi, 1983 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 1985 yılında İstanbul Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilimdalı’nda ihtisasa başladı. İhtisası süresince özellikle mikrocerrahi alanında çalışmalarda bulundu ve İstanbul Tıp Fakültesi’nde Mikrocerrahi uygulamalarını başlattı.
1990 yılında Plastik ve Rekonstrüktif cerrahi uzmanı oldu. Aynı yıl A.B.D.’ye giderek UAB (University of Alabama at Birmingham) da dünyanın en tanınmış plastik cerrahlarından; endoskopik yüz germe ameliyatlarının ilk uygulayıcısı Prof. Luis O. Vasconez’in kliniğinde bir yıl klinik fellow ve 6 ay araştırma fellow’u olarak çalıştı. 1992’de Dr. Suat Nazım Çerkeş İstanbul Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilimdalı’nda uzman olarak çalışmaya başladı. 1997 yılında Doçent oldu.
1997-2002 yılları arasında Istanbul Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilimdalı’nda öğretim üyesi olarak çalıştı. 2002 yılı başında görevinden ayrılarak COSMED Estetik ve Plastik Cerrahi Merkezi’ni hizmete açtı.
Dr. Çerkeş, özellikle burun estetiği (rinoplasti) konusunda dünyadaki en önemli otoritelerden biri olarak kabul edilmekte, tüm dünya genelinde düzenlenen en önemli estetik plastik cerrahi kongrelerine, konferanslar vermek, eğitim amaçlı canlı ameliyatlar gerçekleştirmek için davet edilmekte ve bu alanda ülkemizi başarı ile temsil etmektedir.
Dr. Nazım Çerkeş 2009 yılında Türkiye’de Estetik Cerrahi Derneği Başkanlığı’na; 2010 yılında ise ISAPS Uluslararası Estetik Plastik Cerrahlar Birliği’nin(ISAPS) Eğitim Komitesi Başkanlığı görevlerine getirilmiştir.
Dr. Nazım Çerkeş Amerikan Estetik Plastik Cerrahi Derneğinin resmi dergisi olan Aesthetic Surgery Journal (ASJ)ın yayın kurulu (Editorial Board) üyesidir.
Prof. Dr. Nazım Çerkeş’in Yetkili Olduğu Kuruluşlar:
ISAPS International Society of Aesthetic Plastic Surgery – Başkan Yardımcısı
The Rhinoplasty Society of Europe – Kurucu, Başkan Yardımcısı, 2017-2019 Dönemi Seçilmiş Başkan
Türk Estetik Plastik Cerrahi Derneği – Kurucu, Başkan
ASAPS American Society of Aesthetic Plastic Surgery
Türk Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Derneği
Türk Rekonstrüktif Mikrocerrahi Derneği
gaste.tv/NEŞE BERBER