Okulların sona gelmesi ile pek çok öğrenci için iş hayatına atlamadan önce tecrübe kazanma olanağı sunan stajyerlik dönemi başladı. Peki staj yaparken dikkat edilmesi gereken şeyler neler?
ŞİKAYET ETMEYİN
Bir iş yerinde stajyerseniz yapmanız gereken son şey birkaç hafta kalacağınız iş yerinde yaşanan olaylardan dolayı şikayet etmek.
SORU SORMAKTAN KORKMAYIN
Stajyerlerin sıklıkla düştükleri bir başka hata ise kendilerine verilen bir iş ile ilgili gerekli soruları sormamaları. Bu gibi durumlarda yanlış anlaşılma yaşamanız ve size verilen görevi yerine getirememeniz oldukça muhtemel.
İNSİYATİF ALIN
Ancak kendiniz ispat etme fırsatı ayağınıza geldiğine bu fırsatı tepmeyin. Unutmayın ilerleyen yıllarda iş bulmanın en kolay yolu staj yaptığınız şirkette zamanında kendiniz ispat etmeniz. Bu nedenle fırsat bulduğunuzda insiyatif alın ve işinizi iyi bir şekilde yapacak yeterliliğe sahip olduğunuzu kanıtlayın.
SINIRLARINIZI BİLİN
Tabikide kendinizi ispat etmek isterken sınırları aşmamaya özen gösterin. Unutmayın siz hala bir stajyersiniz ve öğrenmek, deneyim kazanmak için oradasınız.
GİYİMİNİZE ÖZEN GÖSTERİN
Üniversite sıralarındaki rahat giysi tarzınızı ofise yansıtmayın. Unutmayınki iş dünyasının kendi kuralları var ve ilk intiba çoğu zaman size verilecek notta büyük bir etkiye sahip olacak.
İZNE ÇIKMAYIN
Kısa süreliğine orada olduğunuzu unutmayın ve bu süre zarfından fazladan izin kullanmayın.
DETAYLARA ÖZEN GÖSTERİN
Şeytan ayrıntıda gizlidir. Bu söz iş dünyasını belkide en iyi tarif eden sözlerden biri. Unutmayınki çoğu zaman basit gibi görülen bir iş kaçırdığınız bir detay yüzünden hanenize eksi olarak yazılabilir.
İZNE ÇIKMAYIN
Kısa süreliğine orada olduğunuzu unutmayın ve bu süre zarfından fazladan izin kullanmayın.
TEMBELLİK YAPMAYIN
Şirketin CEO’su olmayabilirsiniz ancak stajyer olmak tembellik yapmanız anlamına gelmiyor. Size iş verilmese bile siz gönüllü olun ve bu kısıtlı zaman diliminde çalışkanlığınızı ispat edin.
PROFESYONEL OLUN
Staj yaptığınız kurumda en dikkat etmeniz gereken hususlardan bir başkası profesyonel olmak. Arkadaş canlısı olun ancak iyi ilişkiler geliştirmek adına profesyonelliği ihmal etmeyin.
Kaynak: NTV