“Meşhur Baylan Pastanelerinin kurucusu ve Türkiye’nin ilk akademisyen pastacısı Bay Harry hayatını kaybetti. ”
Baylan’ın kurucusu Lenas Ailesi’nin temsilcisi Harry Lenas,
13 Haziran Pazartesi günü saat 13.00’te Taksim Aya Triada Rum Ortodoks Kilise’sinde düzenlenecek törenin ardından Şişli Rum Mezarlığı’nda toprağa verilecek.
“Ben şansı kabul etmiyorum. Hayatta bazı tesadüfler size yardımcı olabilir ama gerçek başarı için yeniliklere açık, güler yüzlü, dürüst ve samimi olmak en önemli faktörlerdir. Başarılı olmak isteyen biri, tüm bunların yanı sıra mesleğini ve işini sevmekle beraber çok çalışıp güncel kalmak için de muhakkak çaba sarfetmelidir…
Harry Lenas
Bu sözlerin sahibi Bay Harry, sadece meşhur Baylan Pastanesi’nin değil, özellikle pastacılık alanında pek çok yeniliğin de bugünlere gelebilmesini sağladı.
İlk İtalyan tatlısı Tiramisu, onun tarifiyle yapıldı.
Espresso ve Cappuccino’yu, ülkemize ilk o tanıttı.
Likörlü, limonlu ve krokanlı çikolataların yanı sıra Türkiye’deki ilk milkshake onun eliyle servis edildi.
İlk İtalyan dondurması ve ilk kanepe sandviç,
onun özeniyle hazırlandı ve sunuldu.
Bugün neredeyse Baylan adı kadar ünlü Kup Griye onun icadı olarak uluslararası tatlı literatürüne girdi.
Bay Harry, Cumhuriyet’le yaşıt bir pastanenin hikâyesini yazmanın yanı sıra pastacılık alanında sunduğu yeniliklerle de ülkemizin kültür ve sanat hayatına etki etti.
Sevgililer Günü’nün 14 Şubat’ta Avrupa’da nasıl kutlandığını görüp, ilk kez dükkânında 14 Şubat günü “Saint Valentin” yazısı ve süslü kalplerle vitrinini süsledi, kalp pasta ve çikolatalarla bugünün Türkiye’de kutlanmasına önayak oldu. İlk yılbaşı sepeti
Baylan Pastanesi’nde hazırlandı. Dolmabahçe Sarayı’ndaki ilk “catering” servisini Baylan Pastanesi verdi. Baylan Pastanesi’nde yetişen ustalar, sadece Türkiye’de değil, komşu ülkelerde de ünlü pastanelerin başına geçti.
Yıllar içinde Baylan Pastanesi, sadece tatlıların değil, tatlı sohbetlerin de mekânı olarak öne çıktı. 1950 ve 60’lı yıllarda, birçok edebiyatçı, şair, ressam, karikatürist ve tiyatrocu, Baylan Pastanesi’ni mesken tuttu. Atillâ İlhan, Oktay Akbal, Behçet Necatigil, Orhan Duru, Ahmet Oktay, Ferit Edgü, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Haldun Taner, Cemal Süreya, Salâh Birsel, Peyami Safa, Orhan Kemal ve Fethi Naci gibi yazarlar, Baylan’ın müdavimleri arasında yer aldı. Sayıları 40’ı bulan “Baylancı” müdavimlerin bir bölümü edebiyat tarihinde sosyal-realist “Baylancılar Akımı” olarak yerini aldı.
İlk kez 1923 yılında kapılarını açan Baylan Pastanesi, imza attığı klasik tadlarıyla 92 yıldır kesintisiz hizmet veriyor.
gaste.tv