Zayıflama diyetlerinin vazgeçilmezi olan tok tutan besinlerin önemi, Ramazan ayında artıyor. Uzmanların oruç tutanlara önerisi de bu besinlerin hem iftar hem de sahur sofralarında bolca yer alması yönünde.
Ramazan ayında oruç tutacaklara yardımcı olacak beslenme şekillerine değinen Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük, tok tutan besinleri anlattı.
Bu besinlerin başında yumurta, yeşilçay, yoğurt, yulaf ekmeği ve çörek otunun geldiğini belirten Diyetisyen Küçük, tokluk hissi veren besinleri şöyle sıraladı:
Yumurta: En önemli protein kaynağıdır. Sabah kahvaltılarında tüketeceğiniz haşlanmış yumurta ile tokluk sürenizi uzatabilirsiniz. Haşlanmış yumurtayı sevmiyorsanız mantarlı omlet veya menemeni de tüketebilirsiniz.
SALATA OLMAZSA OLMAZLARDAN
Yeşil çay: Güçlü antioksidan etkisi ile metabolizmayı hızlandırmaya yardımcıdır. Kabuk veya toz tarçınla tükettiğiniz zaman tatlı isteğinizi de azaltabilirsiniz.
Sirke: Salatalara ekleyeceğiniz sirke tokluk sürenizi uzatmaktadır. Bilimsel çalışmalar, sirkenin içinde bulunan asetik asidin sindirim hızını yavaşlattığını ortaya koymuştur. Böylece kan şekerinizin daha dengeli yükselmesini ve daha uzun süre kendinizi tok hissetmenizi sağlayacaktır.
Salata: Öğünlere koca bir kâse salata ile başlamak veya öğün içerisinde bolca salata tüketmek, öğünde alınan kaloriyi azaltabilir. Sebzeler yüksek posa yoğunlukları ile midede yer tutarak daha çabuk doymamıza yardımcı olmaktadır. İçerisine dereotu ve taze kırmızı biber ekleyerek tok kalma sürecinizi arttırabilirsiniz.
İŞTAH KONTROLÜ İÇİN ÇORBA…
Çorba: Yemeklere başlamadan çorba tüketeceğiniz çorba iştah kontrolü sağlarken fazla kalori alımını da önler. Su içermesi ve midede basınç oluşturması nedeni ile daha kısa sürede doymamızı sağlar. Yüksek yağlı ve kremalı çorbalar olmamasına dikkat edilmeli.
Yoğurt: Protein içeriğinden dolayı hem iştahınızı baskılamanıza hem de kalsiyum içeriğinin yüksek olması sebebiyle kilo vermenize yardımcı olacaktır.
Yulaf kepeği: Besleyici olduğu kadar düşük kalorilidir. Sabah kahvaltısına veya ara öğünlere, kuru meyveler, kuru yemişler ve süt ilavesi ile hazırlanan yulaf ezmesi uzun süre tok kalmanızı sağlar. Bir başka faydası da bağırsakların çalışmasını desteklemesidir. Kabızlık sorunu çekenler mutlaka tüketmeli.
Çörek otu: Öğütülerek ya da tam haliyle salatalara, yoğurda eklenecek çörekotu doygunluk hissi dışında zindelik de verir. Maydanoz, dereotu, nane, fesleğen gibi yeşilliklerle hazırlayacağınız salataya serpeceğiniz çörekotu kilo kontrolünüzü sağlarken, aynı zamanda mide ve bağırsak sisteminin de desteklenmesini sağlamış olursunuz.
superhaber.tv