Enzimlerin çalışmasında görev alan magnezyum, insan vücudunda en çok bulunan dördüncü mineral. Ve bu mineralin eksikliği; inatçı kas ağrılarından nörolojik ve kardiyak problemlere kadar birçok soruna zemin hazırlayabiliyor.
Günlük hayatta şikayet yaratan birçok rahatsızlığın magnezyum eksikliğinden kaynaklanabildiğini dile getiren Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel, magnezyumun hayati değer taşıdığını ve vücudun olmazsa olmazları arasında yer aldığını söyledi.
Magnezyum eksikliğinin kalp ve nöroloji hastalıklarına yol açabildiğinin klinik vakalarda görüldüğünü söyleyen Diyetisyen Şengel, günümüzde insanların magnezyum eksikliği yaşamasının nedenini ise topraktaki magnezyum oranının ve sert su tüketiminin azalmasına bağladı.
Magnezyumun %60’ının kemiklerde bulunduğunu aktaran Şengel, fakat magnezyumun asıl görevinin kan ve kas sistemiyle ilgili olduğunu belirterek şunları söyledi: “Kaslarımızın güçlenmesi, protein sentezi ve enzimlerin sağlıklı çalışmasında görev yapar. Hücre yenilenmesinde görev alır. Eğer sık sık kas ağrıları ve kramplar yaşıyorsanız magnezyum eksikliğinden olabilir.
MAGNEZYUM EKSİKLİĞİNE YOL AÇAN ETKENLER
Eksikliğin sebebi, az ve düzensiz yemek yeme alışkanlığı, dengesiz beslenme, rejimler ve hazır yiyeceklere yönelmenin dışında düşük miktarda magnezyum taşıyan suların içilmesidir. Ayrıca büyüme, hamilelik, emzirme, yoğun zihinsel faaliyetler, fiziksel ve mental stres, alkol tüketimi, fosfatlarca zengin beslenme, yüksek tuzlu beslenme, aşırı egzersiz yapma magnezyum eksikliğine yol açabilir.”
MAGNEZYUM EKSİKLİĞİNDE ORTAYA ÇIKAN HASTALIKLAR
Magnezyum eksikliğinde insülin direncinin geliştiğini söyleyen Şengel, “Ayrıca Alzheimer, aritmi, kronik yorgunluk, depresyon, tansiyon, kas krampları ve ağrıları, serebral palsili çocuklar, kabızlık, migren, kemik erimesi hipoglisemi ve Parkinson hastalığı gibi birçok sorun magnezyum eksikliğinden kaynaklanmaktadır” dedi.
MAGNEZYUM HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?
Koyu yeşil sebzeler, tahıl ürünleri, balık, badem, fındık, fıstık, ceviz, soya fasulyesi, kuşkonmaz, soğan, domates, havuç, kereviz, pırasa, gravyer peyniri, hurma, kara turp, ayçiçeği, kakao, muz, dil balığı ve sert sular magnezyum bakımından zengin.
“ANTİ-STRES MİNERALİ“ OLARAK DA BİLİNİYOR
Bu mineralin vücudun vitamin C, kalsiyum, fosfor, sodyum ve potasyumu daha etkili şekilde kullanabilmesi için gerekli olduğunu kaydeden Diyetisyen Şengel, “Kalp damarlarının esnekliğini sağlayarak kalp krizlerini önleyici etki gösterirken, damar genişletici özelliği kan basıncını azaltır, yani hipertansiyonu önleyici etkisi vardır” diye konuştu.
Kaynak: NTV
Comments are closed.