Milli Eğitimde her bakan, köklü ama devamlılığı olmayan değişiklere imza attı. Bu değişikler eğitim sistemindeki sorunları da arttırdı.
Yeni kabinede Milli Eğitim Bakanı yine değişti. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Milli Eğitim Bakanlığı’na atandı. Yılmaz, AKP hükümetinin 6. Milli Eğitim Bakanı oldu.
Milli Eğitim AKP döneminde en çok bakan değiştiren koltuk. Abdullah Gül’ün başbakanlığı döneminde kısa bir süre Erkan Mumcu bakanlık koltuğuna oturdu. Daha sonra Hüseyin Çelik görevi devraldı. Nimet Çubukçu ardından da Ömer Dinçer bu göreve getirildi. Son bakan ise Nabi Avcı oldu. Yeni kabinede ise Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, MEB’e kaydırıldı.
MAKİNECİ VE HUKUKÇU
İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Makine Bölümünden mezun olan Yılmaz aynı zamanda İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini de bitirdi. 2007’de TBMM dışından Ulaştırma Bakanlığına atanan Yılmaz, 61. hükümette Milli Savunma Bakanlığı görevine getirildi.
Milli Eğitimde her bakan, köklü ama devamlılığı olmayan değişiklere imza attı. Bu değişikler eğitim sistemindeki sorunları da arttırdı. Sınav sistemleri sürekli değişti, ataması yapılmayan öğretmen sorunu da çığ gibi büyüdü.
4+4+4
Fikir babası Nabi Avcı olan 4+4+4 ile birlikte okullarda erken yaştaki çocukların ve kız çocuklarının okullaşması sorunu ortaya çıktı. Her bakan kendinden önceki dönemi mumla arattı ve hiç biri diğerinin yaptığının arkasında durmadı.
MEB, Ensar, TÜRGEV, Birlik, Hayrat, Hizmet gibi vakıflarla 231 protokol imzaladı ve okullarda faaliyet göstermelerine izin verildi. Bu vakıfların neredeyse tamamı Bakanlar Kurulu kararı ile vergiden muaf kılındı. Denetimsiz yapıdan güç alan bu vakıf ve dernekler her türlü istismara, açtıkları evlerde ve yurtlarda uygun ortam bulabildi. Kaçak ve yasal dayanağı olmayan ev, yurt, eğitim merkezi açılmasına izin verildi. İlk ve ortaokuldaki öğrencilerin yüzde 0.97’sine yurt imkanı sağlanabiliyor.
FATİH ÇIKMAZI
2010 yılında başlanan Fatih Projesi bir türlü tamamlanamadı ve 2019 yılına kadar uzatıldı. Bu süreçte 8.5 milyar lira bütçeli projede bir çok teknik sorun yaşandı, depreme dayanıksız okullara alt yapı yapıldıktan sonra yıkılmak zorunda kaldı. Proje kapsamında halen tabletler bile tam olarak dağıtımı tamamlanamadı.
Eğitimde, 2 milyon 715 bin 81 öğrenci zorunlu eğitim imkanına erişemiyor. Alt yapı sorunları da çözülemedi ve Türkiye genelindeki okulların yüzde 31.41’inde birleştirilmiş sınıflarda eğitim veriliyor. 2016 yılında Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda 2 milyon 117 bin 74 öğrencinin sosyal bilgilerde 10.7, temel matematikte 7.8, fen bilimlerinde 4.6 net yapabildi ve 34 bin aday sıfır çekti.
2010’da 11.9 olan matematik ortalaması 2016’da 7.8’e, 12.4 olan sosyal bilgiler ortalaması 10.7’ye geriledi. Son 2 yıldır yapılan TEOG sınavlarının not ortalaması ise 5 üzerinden 2 oldu. 2012 yılında yapılan PİSA sınavında Türkiye, 34 OECD ülkesi arasında 32. olabildi.
Kaynak: Sözcü