Türk tarihi ve kültür değerlerinin dünyaya tanıtımı amacıyla hazırlanan “Zümrüd-ü Anka” müzikali, Haliç Kongre Merkezinde sahnelendi.
TRT Genel Müdürü Şenol Göka, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Zümrüd-ü Anka’nın aşk ile yanıp yeniden doğmayı temsil ettiğini ve izleyenlerin bir medeniyet gezisine çıkacaklarını söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür eden Göka, “Projenin, düşünce aşamasından şu ana gelinceye kadar, üstelik de bazı dokunuşlarla çok büyük katkı sağladı. Desteğini hiç esirgemedi. İnşallah onun teveccühüne layık bir eser ortaya koyabiliriz.” dedi.
Takip et
Selahattin Yusuf @selyusuf
Altun Hızma diyor! Beni benden alıyor! #zümrüdüankamüzikali
21:18 – 6 Mayıs 2016
12 12Retweet 74 74 beğeni
Gösterim öncesi basın toplantısında konuşan TRT Radyo Dairesi Başkanı ve Müzik Dairesi Başkan Vekili Amber Türkmen ise koro, orkestra ve sanatçılardan oluşan kalabalık bir kadroyla hareket ettiklerini aktardı.
İranlı Şair Attar’ın “Kuşların Dili” isimli eserinden esinlenildiğini anlatan Türkmen, “Zümrüd-ü Anka müzikali, geçmişten günümüze bizi biz yapan özelliklerimizi, kültürel değer zenginliğimizi ve çeşitliliğimizi sergilemeyi amaçlayan, bunun için müziğin birleştirici gücünden maksimum düzeyde faydalanan, tarihi dokusu ve zengin içeriği ile kendimize doğru yaptığımız bir müzikal yolculuktur. Her seferinde küllerinden yeniden doğan bir milletin yolculuğu.” diye konuştu.
Müzikalin, gerçek bir milli proje olduğuna değinen Türkmen, en büyük tamamlayıcı unsurun ise Cumhurbaşkanının himayelerinde gerçekleşmesi olduğunu söyledi.
Sahnede, anlatıcı görevini üstlenen, tiyatro oyuncusu Ahmet Yenilmez de müzikalin sürprizlerle dolu olduğunu belirterek, “Kültürel bağışıklık sistemimizin, aidiyet ve mensubiyet duygumuzun zayıfladığı bir dönemde, Cumhurbaşkanımızın lütfedip, himayesine alıp böyle bir projeyi yapmış olması ülke adına, bu millet adına, yaşadığımız günler de göz önünde bulundurularak, çok muhteşem.” dedi.
Projenin edebi ve sanatsal hassasiyetle hazırlandığını vurgulayan Yenilmez, şunları söyledi:
“Türk-İslam medeniyetinin lokomotifi olan bizim kültürümüzü, kendi insanımıza tanıtma ve bunun ötesinde, evrensel, çağdaş imkanlarla buluşup, dünya insanlığına sunulma mecburiyeti vardır. İnsanlar, dini, dili, ırkı ne olursa olsun, yaratılmışların en şereflisi. Bu çağda en çok unuttuğumuz şey de insan sanırım. İnsanı dün bugüne hazırladı, bugün de yarına hazırlayacak. İşte Zümrüd-ü Anka, ‘Dünden bugüne nasıl gelmişiz?’, ‘Ne aşamalardan geçmişiz?’ konularını anlatıyor.”
180 kişilik ekip
Halk müziğinden caza uzanan geni·ş repertuvarıyla Zümrüd-ü Anka müzikalinde toplam 180 kişilik ekip, ileri teknolojiden yararlanılan sahne tasarımı ve görsel efektler dikkat çekiyor.
Işık, ses, müzik ve dansı birleştiren müzikal, birçok ülkede gösterime girerek Türk tarihi ve kültürünün aktarılmasında önemli bir rol üstlenecek.
Müzikalde, Türk müziğinin en seçkin ve bilinen eserleri, TRT Ankara Radyosu Çok Sesli Korosu, TRT İstanbul Hafif Müzik ve Caz Orkestrası, TRT Ankara-İstanbul-İzmir Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği sanatçıları tarafından seslendiriliyor.
Zümrüd-ü Anka müzikalinin Şefliğini Musa Göçmen yaparken, Libretto ve Sanat Yönetmenliğini Sırrı Ali Talay, Koro Şefliği Elnara Kerimova üstleniyor.
Koreografilerini Emre Çelik, Dinçkal Tunca ve Benan İlaslan Salar’ın yaptığı müzikalde, kostüm tasarımıysa Serdar Başbuğ’a ait.
Siyaset, medya ve sanat camiasından yoğun katılımın olduğu müzikali, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu ve AK Parti Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci de izledi.
Bu arada katılımı beklenen Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır ise yoğun programından dolayı etkinliğe katılamadı.