Bahar aylarının gelişiyle zayıflama çabaları hız kazandı. Ancak aman dikkat! Kısa sürede fit görünmek amacıyla uygulanan şok diyetler, sağlığınıza zarar vermenin yanı sıra saçlara da şok etkisi yapıyor ve hem kadınlarda hem de erkeklerde ciddi şekilde dökülmelere neden oluyor. Acıbadem Taksim Hastanesi Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Emel Polat, “Proteinler vücudumuzun olduğu gibi saçlarımızın da yapı taşlarını oluşturuyor. Hızlı kilo verme ve güzellik uğruna proteinden eksik beslenmek, saçların da beslenememesine neden oluyor ve dökülmelere yol açıyor. Proteinler yerine konulmadığı taktirde saç dökülmeleri hızlanıyor” diyor. Sağlıklı saçların yolunun sağlıklı ve dengeli beslenmeden geçtiğini vurgulayan Dr. Emel Polat, saç dökülmesine yol açan 8 yanlışı anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
Saçları sıkı toplamak: Gerek yüz güzelliğinin ortaya çıkarılması gerekse günlük yaşantıda kullanımının kolaylığından dolayı atkuyruğu ve topuz sıkça yapılabiliyor. Oysa saçları sıkı sıkı geriye doğru toplamak saç dökülmesine yol açtığı gibi, saç çizgisinin kalıcı olarak geri çekilmesine neden olabiliyor. O nedenle saçlar toplanmak istenirse de çok sıkı olmadan, saç köklerini strese sokmayacak şekilde pay bırakarak yapılmalı.
Bilinçsiz diyet yapmak: Zayıflama uğruna yeterli ve dengeli beslenmemek, saçların da beslenememesine neden oluyor ve dökülmelere yol açıyor. Proteinler vücudumuzun olduğu gibi saçlarımızın da yapı taşlarını oluşturuyor ve beslenmemizde mutlaka yeterli protein alımına dikkat etmemiz gerekiyor. Özellikle şok diyetlerle kısa sürede kilo verme isteği saçları da şoke ediyor ve sıvı ağırlıklı sağlıksız beslenme saç dökülmelerine yol açıyor.
Saçları her gün yıkamak: Saçları sık yıkamak saç tellerini olumsuz etkileyerek saçların kırılıp dökülmesine neden oluyor. Özellikle yağlı saça sahip kişiler saçlarını her gün yıkamak durumunda kalabiliyor. Oysa her gün yıkandığında saç derisi tahrişe karşı kendini korumak için daha fazla yağlandırarak tepki veriyor. Yağlı saça sahip olanların saçlarını gün aşırı yıkamaları, kuru saça sahip olanların ise haftada iki kere yıkamaları yeterli.
Saç bakım ürünlerini yanlış kullanmak: Saçları nemlendirmeyi ihmal etmemek gerekiyor. Hele de bahar ve yaz aylarında yüzünü gösteren güneşe havuz ve deniz suyu da eklenince saçların yıpranması, kırılıp dökülmesi hızlanıyor. Bu nedenle saçları vücudunuz gibi nemlendirmek son derece önemli. Ancak saç ürünlerini hem saç derisini hem de saçı nemlendirecek şekilde seçmek gerekiyor. Yaz ayları için koruma faktörü olan ürünlerin tercih edilmesi saçın göreceği zararı en aza indiriyor. Saç kremleri ise deriye değil saçların uçlarına sürülmeli.
Sağlıklı ve dengeli beslenmemek:
Çoğu kez günlük hayatın koşuşturmacasında ana öğünleri bile düzenli şekilde yapmak mümkün olmayabiliyor. Pratik ve ayak üstü atıştırmalıklara yönelmek, sebzesinden meyvesine, yoğurdundan et ve balık tüketimine beslenmemizde yer alan öğelere önem vermemek vücudun bağışıklık sistemini zayıflatıyor. Vücutta vitamin, mineral ve demir eksikliği sadece vücudumuzu değil saçlarımızı da güçsüz düşürüyor ve dökülmesine yol açıyor.
Fön çektirmek, sık kimyasal işlem yaptırmak: Özellikle iş hayatında yer alan kadınlar kendilerini gün aşırı hatta her gün fön çektirmek zorunda hissedebiliyor. Ancak güzel ve bakımlı görünme isteği ve çabasıyla saçları her gün fön ve maşa derken yüksek ısıya maruz bırakmak, sık kimyasal işlem yaptırmak saçların dökülmesine neden oluyor.
Saç telini koparmak: Bazı kişilerde saç tellerini koparma alışkanlığı bulunuyor. Oysa saç tellerini çekip koparmak saçlarda dökülmelere yol açan nedenlerden biri.
Gelişigüzel ilaç kullanmak: Gelişigüzel ve sık ilaç kullanmak sağlığa olduğu kadar saçlara da zarar veriyor. Dr. Emel Polat, antidepresanların da saç dökülmesine yol açabildiğini söylüyor.