TBMM Genel Kurulu önceki gece çıkan kavga nedeniyle çalışmalarına pazartesiye kadar ara verirken dün de Anayasa Komisyonu’nda dokunulmazlıkların kaldırılmasını içeren anayasa değişikliği teklifinin ilk görüşmesi deyim yerindeyse meydan savaşına döndü.
TBMM Genel Kurulu’nda önceki gün Kolluk Gözetim Komisyonu kurulmasına ilişkin yasa tasarısının görüşmelerinde operasyonlara ilişkin tartışmaların Ak Parti ve HDP’liler arasında yumruklu kavgaya dönüşmesinin ardından dün Anayasa Komisyonu’nda dokunulmazlıkların kaldırılmasını içeren anayasa değişikliği teklifinin ilk görüşmesinde de yumruklar ve tekmeler konuştu. Sıraların üzerine çıkan vekiller birbirlerine tekme Tokat saldırırken, bazıları yaralandı.
TBMM Genel Kurulu’nda önceki gece yaşanan yumruklu kavganın gerginliği dün dokunulmazlıkları görüşmek üzere toplanan Anayasa Komisyonu’na da yansıdı. Ak Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop’un başkanlığında toplanan komisyonda teklifinin görüşmelerine çıkan kavga nedeniyle 2 saat boyunca geçilemedi. Ak Parti ve HDP, grup başkanvekillerinin öncülüğünde milletvekillerini komisyon salonuna yığarak karşılıklı gövde gösterisinde bulundu. HDP’den 30, Ak Parti’den 50’ye yakın milletvekili salona gelince hem milletvekilleri hem basın hem de uzmanlar görüşmeleri ayakta izlemek zorunda kaldı.
HDP’lilerin “mekan darlığı nedeniyle salonun değiştirilmesi” talebi kabul edilmeyince bir anda kavganın fitili ateşlendi. Milletvekilleri birbirlerine pet şişe ve dosya fırlattı. HDP’li Nursel Aydoğan, Ak Partililere “Dün akşam Genel Kurul’da HDP’lileri dövdüğünüz gibi burada da döveceğinizi mi sanıyorsunuz?” diye bağırdı. Ak Partililer, “kurgu bu belli” diye tepki gösterdi. Şentop’un görüntülü basının dışarı çıkarılmasını istemesini HDP’liler çıkış kapısı önünde engellemeye çalıştı. Salona Meclis polisinin girmesi üzerine HDP’li Baluken ve Garo Paylan, “Burası karakol değil, meclis. Her tarafı, ülkeyi karakola çevirdiniz” diye tepki gösterdi.
Tartışmaların ardından teklifin görüşmelerine geçildi. Şentop, 600 fezleke bulunduğunu, bunlardan 46’sının Ak Partili, 179’unun CHP’li, 354’ünün HDP’li, 17’sinin MHP’li, beşinin de bağımsız milletvekiline ait olduğunu kaydetti. Şentop, 27 Ak Parti, 51 CHP, 49 HDP, yedi MHP ve bir bağımsız milletvekili olmak üzerae toplam 135 milletvekili hakkında fezleke düzenlendiğini söyledi. Teklif sahibi Ak Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ise dokunulmazlık fezlekelerine ilişkin dosyaların olağan usullerle yargıya intikal ettirilmesinin çok uzun zaman alacağını belirterek, “Hızlı şekilde yargı bu konulara el attığında siyasetin üzerindeki gölgenin de ortadan kalkacağını düşünüyoruz” dedi.
Hükümet adına konuşan Adalet Bakanı Bozdağ da teklifin gerçekte milletvekillerinin suçluluğu veya suçsuzluğu hakkında iddiada bulunan bir düzenleme olmadığını, sadece milletvekillerinin yargılanmalarının önündeki anayasal engeli yine anayasaya eklenen ek maddeyle bir defaya mahsus olarak kaldırarak, yargılamalarına izin verdiğini kaydetti.
Baluken teklifi, “darbe girişim” olarak nitelerken “Anayasa değişikliğini darbe anlayışını meşrulaştırmaya çalışan bir düzenleme olarak görüyoruz. Halk iradesine yönelik darbe ve tasfiyedir bu düzenleme. Dokunulmazlık tartışması değil halk iradesine darbedir. HDP’lileri bu güne kadar herhangi bir dokunulmazlığı zaten olmadı. Sokakta her türlü jop, gaz, işkenceye kadar her türlü muameleyi görüyoruz” dedi.
Görüşmelere verilen aradan sonra ikinci bölüme geçilmeden Ak Parti ve HDP’liler arasında kadın vekillere yer verme konusunda “nezaket” tartışması yaşandı. HDP’li Ahmet Yıldırım, “nezaket derse vermeyin. Terbiyesizlik etmeyin” derken, Ak Partililer, “artistlik yapma” diye laf attı. Tansiyon bir anda yükselirken Yıldırım, “Artist sensin bostan korkuluğu gibi oturuyorsun. Cürümün kadar yer yakarsın otur yerine” diye karşılık verdi. Bozdağ da “Sabahtan beri hakaret ediyorsun. Tehdit ediyorsun” dedi. Yıldırım yumruğunu masaya vurarak, “hadi oradan” diye bağırırken Bozdağ “Milletin Meclisinde eşkıyalık olmaz” diye karşılık verdi. HDP’liler de “Sen adam mısın” diye karşılık verdi. O andan itibaren ipler koptu ve ortalık savaş alanına döndü. Ak Partililer sıranın üstüne çıkıp yumruk atmaya çalışan Yıldırım’ın üzerine hucum ederken, HDP’liler de Ak Partililere yöneldi. Birbirlerine yumruk, tekme tokat giren vekillerin bazıları sıraların üzerinde kavgayı sürdürdü. Bazıları aldıkları darbelerin etkisiyle yerlerde süründü.
Arada kalan Bozdağ’ı korumak için basın danışmanı ve Ak Partili vekiller kalkan olmaya çalıştı. Bazı vekillerin burnu kanarken, bazılarının gözlükleri kırıldı ve yüzü yaralandı. Arada kalan kadın vekiller de darbe aldı.
Duvardaki televizyon ekranı parçalandı, mikrofonlar kırıldı. Yumruk ve tekmelerle birlikte çığlıklar, feryatlar ve küfürler havalarda uçuştu. HDP’li Osman Baydemir ise, “Bahçede karşılaşsak birbirimize saldıracak durumdayız” diyerek geleceğe dönük ciddi uyarıda bulundu.
Dakikalarca devam eden kavga üzerine Bozdağ, Komisyon Başkanı’nın odasına adeta kaçırılarak götürüldü.
HDP’li Alican Ünlü seri yumruklarla Ak Partili Yusuf Başer ve Mehmet Demir’e vururken, Ak Partililer de diğer HDP’lileri yumrukladı. Bu sırada Ak Partili İsmail Aydın, kavgaya müdahale için sıraların üzerinde yürüdü. Üç Ak Partili rapor almak için hastaneye gitti. Ak Partili Başer, Ali İhsan Yavuz, Mehmet Demir’e rapor verildiği bildirildi. Burnunda kanama olan HDP’li Erdal Ataş da rapor aldı.
Şentop görüşmelerin akıbetini değerlendirmek üzere ara verirken parti temsilcileriyle bir araya geldi.Şentop, durum değerlendirmesinin ardından var olan psikolojik ortamda çalışmanın devam edemeyeceği kanaati oluştuğu gerekçesiyle “Müessif olaydan dolayı üzüntülerini dile getirerek” toplantıyı pazartesi saat 15.00’e erteledi. Milliyet