Bebek Semt Girişimi, Bebekliler Derneği ve Boğaziçi Dernekleri Platformu’nun da (BODEP) desteğiyle bir araya gelen grup, dün İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Boğaziçi’nde yapmayı planladığı 11 Mega Marina projesinin Bebek ayağı olan Tekne Park projesini protesto etti.
Grup, İBB’ye ve İsPark’a bağlı İstMarin firması’nın Bebek sahilinde planladığı Tekne Park projesinin toplu taşıma hizmeti veren şehir hatları vapurlarının geçiş yollarının kapanmasına, Bebek İskelesi’ne erişimlerinin engellenmesine, deniz kirliliğinin artmasına yol açacağını belirtti. Boğaz trafiğinde zaten yüksek olan kaza riskini arttıracağına dikkat çekti.
Halkın tekrar denizle buluşmasınının simgesi olarak Bebek-1 isimli sandalı törenle denize indirildi.
Bianet.org un haber detayı şöyle:
Halk denize ulaşamayacak
Firmanın Bebek Sahili’nden Aşiyan’a kadar olan sahil şeridini önce metrelerce betonla doldurup otomobil park yerleri yapmayı planladığını belirten girişim, sonra da denizin içine tonlarca beton dökülüp, üzerine pontonlar zincirleyerek 300 teknelik bir Tekne Park inşa edileceğine ve bir daha halk olarak denize ulaşamayacakları tehlikesine dikkat çekti.
Boğaziçi Kanunu’na aykırı
Projenin 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu’na aykırı olduğunu belirten Bebek Semt Girişimi üyeleri, kanunda kıyıların sadece “halkın yararına” kullanılabileceğinin yer aldığına dikkat çekti ve Türkiye’nin de taraf olduğu, peyzajın korunmasını amaçlayan Avrupa Peyzaj Sözleşmesi’nin ihlal edildiğini vurguladılar.
“Biz Bebek’te, aslı marina olan bu Tekne Parka bundan önce 2 kere karşı durduk. İlk olarak 1989’da, sonra 2008’de Bebek’te yapılmak istenen marinanın kanuna aykırı olduğunu kanıtladık.
“İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş, 2003 yılında Bebek’e ‘marina’ konusunu görüşmeye geldiğinde, ‘Bebekliler istemezse, marinayı yapmayız,’ demiştir. Şimdi soruyoruz kendisine niçin Bebeklilere danışılmadan bir Tekne Park yapımı düşünülmektedir? Sn. Kadir Topbaş’ı sözlerinin arkasında durmaya davet ediyoruz.”
Eskiden zenginle mütevazı bir aradaydı
Bebekliler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Nigar Alemdar, girişimin amacını ”elimizden alınmış olan denizle içiçe yaşama kültürümüzü canlandırmak ve şimdiki ne yazık ki denize sadece uzaktan bakmayı bilen çocuklara bu kültürü tanıtmak” şeklinde niteledi.
“Boğaziçi kültürünün bir parçası olan Bebek’te yaşayan mütevazı ailelerin de bir sandalı olur, denize çıkılır, yüzülür, balık tutulurdu. Dışarıdan yatlar ve onların görgüsüz sahipleri yoktu. Zenginle mütevazı aileler arasında uçurumlar da yoktu. Bebek Boğaziçi köylerinden biriydi. Herkes herkesi tanır ve selamlaşır, görüşürdü.”
Deniz yollarının %3 olan payı azalıyor
Boğaziçi Dernekleri Platformu yetkilileri de İstanbul kent içi ulaşımında deniz yollarının payının yüzde 3 olduğuna ve artan nüfusa paralel olarak vapur seferlerinin artışının gerçekleşmediğine, tam tersine mevcut iskelelerin kapatıldığına ve karayolu taşımacılığına ağırlık verilmediğine dikkat çekti.
“Sahil kesiminde alt yapısı araştırılmadan lokanta, restoran, kafe gibi işletmelere çok sayıda ruhsat verilmektedir. Tüm boş alanlar otopark olarak değerlendirilmektedir. Konut alanları da işyerlerine dönüştürülmektedir. Böylece Boğaziçi’ndeki yaşam alanlarında mahalle ortamı adım adım yok ediliyor.”
Yedi talep
* İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Bebek sahiline bir düzen getirmesi fakat kıyı düzeni planlarnırken halkın denizi, karşı kıyıları ve dolayısı ile Boğaziçi’ni görmelerine engel olacak boyuttaki teknelerin Bebek sahiline bağlanmaması
* Bebek Feneri civarının doğal halinde kalması
* Bebek Vapur İskelesi’nin toplu taşımacılıkta daha yoğun bir şekilde kullanılması
* Toplu taşımacılık için Şehir hatları vapuru sefer sayısının artırılması ve daha geç saatlere de deniz ulaşımı sağlanması, özellikle hafta sonlarında deniz toplu taşımacılığının özendirilmesi
* Tüm bu düzenlemelerden ve teknelerin bağlanmasından elde edilecek gelirin tonozculara bırakılmaması ve belediyece toplanması.
* Bebek’ in tarihi, kültürel ve doğal geçmişini de dikkate alarak sahil düzenlemesinin yapılması, bunu için semt tarihi ve izleri ile ilgili informal bir dayanışöa kurulu oluşturulması
* Küçük Bebek – Aşiyan sahiline yönelik, Küçük Bebek Meydanı’nı da içine katacak şekilde bir örnek düzenleme projesi için İBB’nin yarışma açması ve en iyi projenin Bebeklilerin ve uzmanların da katılımıyla seçilip uygulanması. (DG/NV)