SAĞLIK: Dünya Nüfusu Sağlıksız Yaşlanıyor

Dünya Sağlık Örgütü, insanların artık daha uzun yaşadığını ancak sağlıklı yaşlanmadığını belirtti.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), insanların artık daha uzun yaşadığını ancak sağlıklı yaşlanmadığını, 60 yaş üstü kişi sayısının 2050’ye kadar iki kat artarak 2 milyara ulaşmasının beklendiğini bildirdi.
DSÖ, 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü öncesi, yaşlanmayla ilgili yeni raporunu yayımladı.
Rapora göre, dünya genelinde 900 milyon 60 yaş ve üstü insan bulunuyor. Bu rakamın 2050’ye kadar yaklaşık iki kat artarak 2 milyara ulaşması bekleniyor.
Birçok ülkede her beş kişiden biri, 60 yaş ve üstünde bulunuyor.
Türkiye’de 60 yaş ve üstü kişi sayısı 8,8 milyonla nüfusun yüzde 11,2’sini oluştururken, 2050’ye kadar bu sayının 25,5 milyona ulaşacağı öngörülüyor.
Dünya nüfusu sağlıklı yaşlanmıyor
Raporda, insanların giderek daha uzun yaşadığına ancak sağlıksız yaşlandığına dikkat çekildi.
Yaşlanan nüfusun bir kısmı rahat ve sağlıklı yaşam sürerken, birçok ülkede yaşlıların ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kaldığı ve sağlık hizmetlerine erişiminin kolay olmadığı ifade edilen raporda, ülkelere, insanların sağlıklı yaşlanmasını destekleyecek düzenlemelerin gerçekleştirilmesi çağrısı yaptı.
– ‘Yaşlı dostu kentler’
DSÖ, raporunda, yaşlıların sağlık hizmetlerine erişiminin kolaylaştırılması, sağlık sistemlerinin bu kişilerin ihtiyaçları doğrultusunda yeniden düzenlenmesi, “yaşlı dostu kentler” oluşturulması ve yaşlıların toplumda aktif yer almasının sağlanması gibi tavsiyelerde de bulundu.
KAYNAK AA