Türkiye’nin çeşitli yerlerinden yaş-sebze ve meyve ihracatı yapan bir şirketi Gediz Elektrik Perakende Satış A.Ş.’ye açtığı davayı kazanarak yasal faizleriyle birlikte geriye dönük toplam 614 bin 860 liralık kayıp-kaçak bedelini iade almaya hak kazandı. Mahkemenin emsal niteklikli bu kararında geri ödenecek bu bedel, Türkiye’de bu konuda bugüne kadar verilmiş en yüksek kayıp-kaçak tutarı
Uçak Kardeşler Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, avukatları Bilgehan Noyan ve Deniz Özcan aracılığıyla, 29 Aralık 2014 tarihinde Gediz Elektrik’e kayıp-kaçak bedellerinin iadesi için İzmir 1’inci Asliye Ticaret Mahkemesi’nde dava açtı. Mahkeme geçen 31 Mart’ta, Gediz Elektrik’in abonesinden aldığı kayıp- Kaçak bedelinin haksız olduğuna karar verip, Uçak Kardeşler Şirketi’ne geriye dönük ücret, avukatlık bedeli ve faizi ile birlikte toplam 614 bin 860 lira ödenmesine karar verdi. Mahkemenin bu kararı Türkiye’de bu konuda bugüne kadar verilmiş en yüksek kayıp- kaçak iadesi bedellerinden biri olarak dikkati çekti.
Kararın sevindirici olduğunu belirten Uçak Kardeşler Şirketi’nin sahibi Ali Uçak şu değerlendirmeyi yaptı: “Türkiye’nin değişik yerlerindeki işyerlerimizin ağırlıklı olarak soğuk hava depoları mevcut. Bu nedenle bazı aylar elektrik faturalarımız 100 bin TL’nin altına düşmemektedir. Zaman zaman bu rakamın 250 bin liraya kadar yükselebildiği olmakta. Avukatlarımıza bu konuyu açtık. Avukatlarımız, bu rakamın çok yüksek olduğunu dava açılması gerektiğini bize anlattı. Bunun üzerine başlattığımız hukuk mücadelesini kazanıp, kayıp- kaçak bedellerini geri almaya hak kazandık. Adalet yerini buldu.”
Firmanın avukatlarından Bilgehan Noyan, müvekkillerinin ödemiş olduğu elektrik faturalarından haksız tahsil edilen kayıp kaçak bedellerinin 10 yıl geriye dönük olarak iadesine karar verildiğine dikkati çekti. Avukat Noyan şöyle dedi: “Biz özellikle yüksek miktarda elektrik faturası ödeyen vatandaşların yargı yoluna başvurarak haklarını aramalarının önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda açılan birçok dava vatandaş lehine sonuçlanmakta. Ancak verilen bu son karar, miktar bakımından Türkiye çapında bugüne kadar verilmiş en yüksek rakam.”
Yargıtay’ın bu konuya ilişkin bir çok emsal kararında kayıp-kaçak bedeli, dağıtım bedeli, iletim bedeli, perakende satış hizmet bedeli, sayaç okuma bedeli adı altında bir bedel tahsil edilemeyeceğini belirtmiş olmasına rağmen, elektrik dağıtım şirketlerinin bu bedelleri hukuka aykırı olarak tahsil etmeye devam ettiğini vurgulayan Noyan şöyle konuştu: “Vatandaşın ve şirketlerin çok zor şartlar altında kazandıkları paralar haksız olarak ellerinden alınmaktadır. Özellikle yüksek miktarda elektrik faturası ödeyen vatandaşların yargı yoluna başvurmaları menfaatlerine olacaktır. Haksız alınan bedellerin 10 yıl geriye dönük olarak iadesi talep edilebilmektedir. Bu karar namuslu, borcunu ödeyen dürüst vatandaşlar için emsal bir karardır.”