Ocak itibariyle 132 milyar dolara ulaşan KOBİ kredileri bankalar için risk oluşturabilir.
Zayıflayan lira ve yükselen finansman maliyetleri, gözleri Türkiye’deki küçük ve orta ölçekli (KOBİ) şirketlerin kötüleşen kredi profillerine çevirdi.
Bloomberg Intelligence analisti Tomasz Noetzel tarafından hazırlanan notta, Ocak’ta 132 milyar dolarla toplam kredilerin yüzde 26’sına ulaşan KOBİ kredilerinin yakın mercek altında olduğu belirtildi.
BusinessHT’de yer alan habere göre, KOBİ kredilerindeki artışın endişe verici olmasının esas sebebi, KOBİ kredilerinde sorunlu kredi oranlarının çok daha fazla artmış olması. 2015 yılında toplam krediler içinde sorunlu kredilerin oranı yüzde 30 büyürken, KOBİ’lere kullandırılan krediler içerisinde bu oranı yüzde 41 oldu.
Türkiye’deki ticari kredilerin yüzde 30’u imalat sektörü tarafından kullanılıyor.
En son merkez bankası verilerine göre, 2012 yılındaki yüzde 187,8 seviyesinde bulunan imalat sektöründeki küçük şirketlerin faiz karşılama oranı 2014’te yüzde 129,6’ya düştü.
KOBİ kredilerindeki bu tehlikeli artıştan en çok etkilenecek bankaların ise KOBİ kredileri toplam kredilerinin yüzde 40’ını oluşturan Halkbank, yüzde 28’ini oluşturan Yapı Kredi ve yüzde 25’ini oluşturan İş Bankası olduğu belirtiliyor.