Yeni anayasa taslağına son şeklini vermek için oluşturulan komisyon, Başbakan’ın talimatıyla çalışmalarına hız verdi. Teklif taslağının Ak Parti MKYK’sının nisan toplantısına sunulması bekleniyor. MKYK’nın onayının ardından teklif Meclis’e sunulacak.
Yeni Anayasa konusunda TBMM Mutabakat Komisyonu’ndan umudunu kesen Ak Parti, kendi teklifini kamuoyu ve Meclis gündemine getirme konusunda, “hızlanma” kararı aldı.
Ak Parti MKYK’nın geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen son toplantısında yeni anayasa çalışmaları değerlendirilirken, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik başkanlığında partinin hukukçu kurmayları ve Anayasa Mutabakat Komisyonu üyelerinden oluşan komisyondan, üzerinde çalışılan Ak Parti anayasa teklifi taslağını bundan sonra yapılacak ilk MKYK toplantısına yetiştirmelerini istedi. 12 üyeden oluşan komisyon, Davutoğlu’nun talimatının ardından, teklif taslağını son haliyle Nisan MKYK’sına yetiştirmek için madde madde “yazım ve rötuş” çalışmasına başladı.
Ak Parti kurmaylarının aktardığı bilgiye göre, 24. dönemdeki Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda dört partinin üzerinde uzlaştığı 60 madde, o dönemde üç partili ya da iki partili uzlaşmanın sağlandığı maddeler gözönünde bulundurularak, Ak Parti yeni anayasa teklifini revize edecek. Ancak Ak Parti, başkanlık sistemi başta olmak üzere, daha önce Uzlaşma Komisyonu’na sunduğu teklif üzerinde, o teklifin özünü ve ruhunu etkileyecek “radikal” değişiklik ve rötuşlar yapmayı düşünmüyor.
Önce MKYK’nın görüş ve incelemesine açılacak Ak Parti’nin anayasa teklif taslağı, MKYK’nın onayının ardından kamuoyu ile paylaşılıp, Meclis’e sunulacak. Anayasa uyarınca, anayasa değişiklikleri sadece “teklif” olarak gündeme getirilebiliyor. Bu teklifin Meclis’e sunulabilmesi için de 184 milletvekilinin imzası gerekiyor. Ak Parti’nin yeni anayasa teklif taslağının MKYK’nın onayından geçirilmesi, bu nedenle sadece Ak Parti’nin teklifi, “kurumsal olarak sahiplendiği” göstermesi açısından önem taşıyor. 110-120 madde arasında olması beklenen Ak Parti’nin anayasa teklifinin, MKYK’nın eleştiri ve önerileri doğrutusunda son şeklini almasının ardından, en geç mayıs ayı içinde TBMM gündemine getirilmesi düşünülüyor.
Teklifin Meclis Anayasa Komisyonu’nda görüşülme sürecinin haziran gibi tamamlanabileceğini savunan Ak Parti kurmayları, bunun mümkün olmaması durumunda gerekirse TBMM Anayasa Komisyonu’nun hatta Genel Kurul’un yaz döneminde tatil yapmayıp, çalışabileceğine işaret ediyorlar.
Ak Parti kurmayları, teklifin komisyondaki görüşmelerinde her madde için partiler düzeyinde işbirliklerinin gerçekleşebileceğini vurgularken, “Komisyonda bir maddede CHP, bir başkasında MHP ya da HDP ile olmak üzere her madde için ikili, üçlü mutabakatlar sağlanabilir. Bu süreç Genel Kurul’daki görüşme ve oylamalar açısından bize önemli bir ipucu vermiş olacak” değerlendirmesini yaptı.
Ak Parti, teklifin Meclis’te kabulü ve refanduma sunulabilmesi için kritik eşik olan Genel Kurul’daki oylamaya ilişkin ise, partiler düzeyinde değil, “milletvekili” düzeyinde uzlaşma strateji izlemeyi planlıyor.
Ak Parti kurmayları, bu noktada özellikle CHP ve MHP içindeki, “liderlik” tartışmaları ve “iç çekişmelere” dikkat çekerek, muhalefet milletvekillerinden gelecek destekle referandum sınırı olan 330’u aşabileceklerine inandıklarını ifade ediyor.