SİYASET: CHP tüzüğü sil baştan

Temmuz da yapılacak kurultayla CHP’nin yeni bir tüzüğe kavuşması hedefleniyor. Yeni tüzükte 60 üyeli PM’nin 40’a düşürülmesi ve MYK üyelerinin önemli bölümünün genel başkan tarafından atanması yerine PM tarafından seçilmesi bekleniyor.
CHP yönetimi, parti tüzüğünü silbaştan yeniden yazmak amacıyla kolları sıvadı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan’ın başkanlığında oluşturulan Ayıklama Komisyonu, önümüzdeki hafta illerden gelen görüşleri değerlendirecek ve bir tüzük taslağı hazırlayacak. Taslağın daha sonra yeniden illere gönderilerek örgütle değerlendirilmesi ve Temmuz 2016’da yapılacak Tüzük Kurultayı’yla partinin yeni bir tüzüğe kavuşması hedefleniyor.
CHP, Ocak ayındaki olağan kurultayda üç maddelik bir tüzük değişikliği gerçekleştirmişti. Ancak parti tüzüğünün birden fazla değişikliğe uğramış ve bütünlüğünü yitirmiş olması nedeniyle gelen eleştiriler üzerine geçtiğimiz yılın son aylarında verilen talimat çerçevesinde sil baştan bir tüzük yazımı için hazırlıklar başlatılmıştı. Bu çerçevede kurultayın hemen ardından Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan başkanlığında tamamı hukukçulardan oluşan altı kişilik bir Ayıklama Komisyonu oluşturuldu ve sıfırdan bir tüzük yazımı için nasıl bir yöntem izleneceği konusunda karar verildi.
Bu çerçevede 81 il başkanlığından, ilçe başkanlıkları ve sivil toplum kuruluşlarına da danışarak Ayıklama Komisyonu adlandırılan komisyona 15 Mart’a kadar bir görüş sunması talep edildi. Bu çerçevede gelecek talepleri değerlendirecek olan komisyon üyeleri, Siyasi Partiler Kanunu çerçevesinde gelen görüşleri tasnif edecek ve bir tüzük taslağı hazırlayacak. Hazırlanan bu tüzük taslağı yeniden değerlendirmeleri için 81 il başkanlığına gidecek ve il başkanlıklarından yeniden görüş sorulacak.
Bu hazırlık safhasından sonra il başkanlıklarından gelen son öneriler ve Ayıklama Komisyonu’nca hazırlanan tüzük taslağını incelemek üzere bir Tüzük Komisyonu kurulacak. Bu komisyonun, yetişmesi durumunda haziran ayında ancak büyük olasılıkla temmuz ayında toplanacak tüzük kurultayına sunulacak metni belirleyeceği, taslağın PM’ce onaylanmasının ardından kurultay sunulmasına kesin gözüyle bakılıyor.
Kulislerde 60 kişilik PM’nin üye sayısının 40’a düşürülmesine kesin gözüyle bakılıyor. PM’nin genel başkan ile daha yakın çalışmasına olanak sağlayacak bu düzenlemenin partinin en üst düzey karar organı olan PM’ye hareket kabiliyeti getirmesi de bekleniyor.
CHP kulislerinde devrim niteliğinde bir düzenlemenin tüzüğe işlenmesi için çalışmaların yürütüldüğü belirtiliyor. Bu doğrultuda, mevcut tüzükte genel başkan tarafından atanan MYK üyelerinin, PM tarafından seçilmesine olanak tanıyacak bir düzenleme getiriliyor. Ancak genel sekreterlik, örgütlerden sorumlu genel başkan yardımcılığı başta olmak üzere üç ya da dört koltuğun, seçim kriterinin dışında tutulacağı ifade ediliyor. Tartışılan bir diğer konuda, mevcut tüzükte yüzde 10 olarak uygulanan gençlik kotasının yüzde 25 ya da yüzde 33’e, yüzde 33 olarak uygulanan cinsiyet kotasının ise yüzde 40 ya da yüzde 50’ye çıkarılması yönünde olacak.
CHP’de tartışılan bir diğer düzenleme ise ön seçimlere yönelik olacak. 7 Haziran seçimleri için uzun zaman sonra ilk kez ön seçim uygulayan CHP yönetimi, ön seçimlerin hemen ardından düzenlediği MYK ve PM toplantılarında ön seçimlere ilişkin olarak bazı kriterlerin getirilmesi gerektiğine işaret etmişti. Bu çerçevede özellikle İstanbul 1. bölgede ön seçimi kazanan Gamze Akkuş İlgezdi’nin eşinin Ataşehir Belediye Başkanı olması nedeniyle örgüt içinde bazı avantajlara sahip olduğu ve bunun ön seçimde diğer adaylar aleyhine bir durum yaratıldığına işaret edilmişti. Bu doğrultuda yeni tüzükte, birinci derecede akrabası belediye başkanı, milletvekili ya da PM üyesi olan isimlerin ön seçime girmesinin engellenmesine yönelik bir adım atılabileceği konuşuluyor. Bu düzenlemenin son taslakta tüzüğe eklenme olasılığının güçlü olduğu konuşuluyor.