(GEÇEN SAYIDAN DEVAM)Geçen sayıdan unutkanlığın nasıl yenersiniz? adı altında bazı alıştırmalar yazmıştım. Bu sayıda kaldığımız yerden devam edelim.
Ressam alıştırması: Burnunuzun ucunda bir fırça olduğunu düşleyin. Bununla havaya en sevdiğiniz renkte yatay bir sekiz çizin. Bu alıştırmayı gevşek, dengeli yapın. Kendinizi Leonardo da Vinci ya da sevdiğiniz bir başka ressamın yerine koyun. Bu çizim alıştırmaları, yorgun belleğinizi çarçabuk direltir. Ayrıca beyni dungunlaştıran gerginliği etkili biçimde yok eder. Boyunu çalıştırır.
Oraltı(trafik) alıştırması: Bu alıştırmayı daha çok sokakta yapacaksınız. Çevrenizde bulunan araçların plakalarına bakın ile plakadaki harflerden sözcükler, hatta tümceler türetmeye çalışın. Böylece, yalnızca sıkışık oraltıyı eğlenerek çabuk geçmesini sağlamaz, ayrıca sözcük birikiminizi de geliştirir, ayrıca beyninizi direltirsiniz. Bu alıştırma, ivedi plaka bellemeniz gerektiği durumlarda çok işinize yarayabilir.
Çizim alıştırması: Bu alıştırmayla alışveriş dökümlerini çok kolay belleyebilir, belleğinizi güçlendirebilirsiniz. Bunun için kalem kağıt alın ile kağıdın üzerine bir tane mum, bir kuğu, üç kollu bir kaktüs, üç yapraklı bir yonca, beş parmaklı bir el, hortumunu yukarı kaldırmış bir fil, sola dalgalanan bir bayrak, saatli bir yumurta, sapının üzerinde duran bir pipo, davul yanında duran bir adam, iki deniz feneri ile bir saat çizin. Her resim bir sayıyı simgeliyor. Ardından simgeleri sayılara göre belleyin.
Örneğin, mum biri, kuğu ikiyi, kaktüs üçü göstersin. Bu sıralamaya egemen olduğunuzda, simgelere aklınızda tutmanız gereken bir dökümü koyabilirsiniz. Eğer bu bir alışveriş dökümüyse, mumun süt şişesinin üzerinde durduğunu, kuğunun boynunda portakal filesinin asılı olduğunu düşleyebilirsiniz. Bu alıştırmayla, belleğinizde dökümler oluşturmayı daha kolay başarırsınız.
Özgeçmiş alıştırması: Düşünün ki yaşam öykünüzü yeniden yazmanız gerekiyor. Burada, işe gittiğiniz ilkokuldan başlayabilirsiniz. Bunun için en yakın arkadaşınızın kim, görünüşünün nasıl olduğunu anımsamanız gerekiyor. Doğal olarak sınıfınızın düzenini, görüntüsünü de. Ayrıca sınıfınızın penceresinden neler göründüğünüzü de düşünüzde dirilmeye çalışın. Bu alıştırmayla, kişilerle ilgili belleğinizi çalıştırırsınız.
Uyutma alıştırması: Özellikle gergin anlarınızda ya da kaygıya kapıldığınızda olumlu sözcüklerden destek almaya bakın. Bunlarla olumsuz düşüncelerinizi yok eder, ereklerinize daha kolay ulaşmanızı sağlarsınız. Eğer önemli bir görüşmeden önce, belleğinizin sizi yarı yolda bırakacağından korkuyorsanız, her gün gözlerinizi kapatarak kendi kendinize yineleyeceğiniz bir tümce belirleyin. Örneğin, ‘Benim için gerekli olan her olguyu biliyorum, ayrıca çok dinginim’ tümcesini yineleyebilirsiniz. Ayrıca kısa bellekte önemli olan, bunu her gün uygulamanız.
Şarkı ile Şiir. Ezgiler, türküler, yırlar-şiirler belleyin. Onları yüksek sözle söyleyin. Toplum içine karışın.
Dans Edin. Yeni danslar öğrenin, adım ile kol devinimlerini belleyin. Bunlar beleği güçlendirir.
Çiçek, Ağaç Dikin. Bunların filizlenmesini, çiçek açmasını bekleyin. Sulayın. Hergün onlarla konuşup, dün neler yaptığınızı, bugün neler yapacağınızı anlatın.
Betik Okuyun. Bol bol betik-kitap, öykü ya da ilginç yazılar okuyup arkadaşlarınıza anlatın.
(SON)