DÜNYA: Sığınmacı krizi ile ilgili özel zirve

AB Konseyi Başkanı Tusk, AB ve Türkiye arasında mart başında sığınmacı kriziyle ilgili özel zirve planladıklarını açıkladı.

Almanya Başbakanı Merkel de zirvenin 5 ya da 7 Mart’ta yapılabileceğini söyledi. Ayrıca Avrupa’yı sığınmacılar konusundaki ortak kararlara uymaya çağıran Tusk, “Kapsamlı bir Avrupa planının daha iyi bir alternatifi yok” dedi.

Sığınmacı krizi, İngiltere’nin AB’deki geleceği, Suriye ve Libya gündemiyle yerel saatle 17.00’de başlayan AB Liderler Zirvesi’nin ilk günü 02.30’da sona erdi. Düzenlenen basın toplantısında konuşan AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, zirveye Türkiye ile olan dayanışmalarını ifade ederek ve Ankara’daki terör saldırısını kınayarak başladıklarını belirtti.

​Almanya Başbakanı Angela Merkel de düzenlediği basın toplantısında zirvenin 5 ya da 7 Mart’ta yapılabileceğini söyledi. Merkel, Türkiye ile düzenlenen en son zirvenin sonuçları kapsamında alınan tedbirlerin işe yarayıp yaramadığının gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye ile AB arasındaki son zirve 29 Kasım’da yapılmıştı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katıldığı zirvede, yeni fasıllar açılarak üyelik müzakerelerinin yeniden canlandırılması, vize serbestisi sürecinin hızlandırılması ve AB’nin Türkiye’deki Suriyeli sığınmacılar için başlangıç olarak 3 miyar euro’luk yardım yapmasına karar verilmişti. AB Bakanı Volkan Bozkır, söz konusu yardımın şubat sonuna kadar yapılacağını ve ihtiyaç listesinin AB’ye sunulduğunu belirtmişti. Alman basını ise Türkiye’nin sığınmacılar için daha yüksek bir meblağ istediğini yazmıştı.

‘A, B VE C PLANLARINI DEVREDEN ÇIKARIN’

Öte yandan Tusk, sığınmacı kriziyle ilgili olarak ortak Avrupa yaklaşımı vurgusu yaptı.

​Sputnik’in haberine göre, Brüksel’de alınan kararlar ile üye devletlerin aldığı kararlar arasındaki koordinasyonun iyileştirilmesi gerektiğini söyleyen Tusk, “Hep beraber kabul ettiğimiz kurallar ve kanunlara saygı göstermeliyiz. Bu, hem sığınmacıların yeniden yerleştirilmesi ile ilgili kararları hem de tüm üye devletlerin Schengen anlaşmasını tamamen uyguladığı duruma aşamalı olarak geri dönüşü ilgilendiriyor” ifadesini kullandı.

‘YUNANİSTAN’A GEÇEN SIĞINMACI SAYISI HÂLÂ ÇOK YÜKSEK’

Diğer taraftan sığınmacı krizine dair kabul edilen sonuç bildirgesinde ise AB-Türkiye Ortak Eylem Planı çerçevesinde Türkiye’nin Suriyeli sığınmacılara çalışma izni vermesi ve AB ile bilgi paylaşımı adımlarını attığı belirtildi. Bununla beraber, Türkiye üzerinden Yunanistan’a geçen sığınmacı sayısının hâlâ çok yüksek olduğu, yasa dışı girişlerin sayısının önemli ölçüde düşürülmesi gerektiği vurgulandı.