Tüketiciye iyi haber. Kırmızı ete tavan geldi. Tavan fiyat karkas yağsız ette 23.3, yağlısında 21.8, kıymada 32, kuşbaşı ette 34 lira olacak
Etkili karar Kırmızı ette fahiş fiyatlar son buluyor. Et fiyatlarına tavan geldi. Tavan fiyatları; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik açıkladı. Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı Ahmet Hacıince, Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ ve diğer sektör temsilcilerinin katılımıyla toplantı yaptıklarını belirten Çelik, şöyle konuştu: “Aldığımız karar gereği karkas et yağsız fiyatının tavan olarak 23.3 lira, yağlı fiyatın ise 21.8 lira olması, kasapta vatandaşlarımızın daha yoğun bir şekilde kullandıkları kıyma tavan fiyatının 32 lira, kuşbaşı fiyatının ise 34 lira olmasıyla ilgili fikir birliğine varmış bulunuyoruz.” Bakan Çelik, çalışmalarının fiyatlara müdahale etmek anlamına gelmediğini belirtti. Maliyet hesapları ve piyasa fiyatları çerçevesinde tavan fiyatı belirlediklerinin altını çizen Çelik, amaçlarının hem üreticiyi hem de tüketiciyi korumak olduğunu söyledi. Çelik, söz konusu tavan fiyatları 5-6 aylık bir süre birlikte izleme kararı aldıklarını, Haziran veya Temmuz’da sektör temsilcileri ile bir araya gelerek gelişmeleri değerlendireceklerini kaydetti.
Kırmızı ette fiyat artışı 2015’te yüzde 21’e ulaştı. Et fiyatlarındaki artış 2015’i yüzde 8.81 seviyesinde tamamlayan manşet enflasyon üzerinde de bir baskı oluşturuyor. Yıllık enflasyon Ocak ayında yüzde 9.58 ile 2014 ortasından beri en yüksek seviyeyi test ederken, en büyük etki yine gıda fiyatlarından geldi. Ocak’ta enflasyonda yaşanan aylık yüzde 1.82’lik artışın 1 puanı gıda fiyatlarındaki yükselişten kaynaklandı. Gıda fiyatlarında yıllık yükseliş yüzde 11.69’a ulaştı.