Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, “İnşallah, çok kısa zamanda gerçekleştireceğimiz bir yasal düzenlemeyle sadece organize sanayi bölgelerinde ve odalarda tüzel kişilikler tarafından açılan okullara değil aynı zamanda dışarıda, gerçek kişiler tarafından açılacak mesleki ve teknik lise ve okullara da bu desteği sağlamamın yolunu açmış olacağız” dedi. Bakan Avcı, konuşmaların ardından öğrencilere, temsili olarak eğitim-öğretim yılının ikinci yarısının ilk ders zilini çaldırdı. Öğrencilerin zili yavaş çalması üzerine Bakan Avcı, zili eline aldı ve “Böyle çalarsanız kimse derse girmez. Hayırlı, uğurlu olsun” diyerek kendisi çaldı. Bakan Avcı öğrencilere kitap hediye etti. Bakan Avcı, Ankara Sanayi Odası (ASO) Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde gerçekleştirilen 2015-2016 eğitim öğretim yılı ikinci dönem açılış törenine katıldı. Tören öncesi öğrencilerin yaptığı bilim projelerini inceleyen Avcı’ya, proje hazırlayan öğrencilerden biri kendi yaptığı saati hediye etti.
Bakan Avcı, ikinci dönemin herkese hayırlı olmasını diledi. Bu yarı yılda da açılışı bir mesleki ve teknik Anadolu lisesinde gerçekleştirdiklerini ifade eden Bakan Avcı, bu okulu mesleki ve teknik eğitime verilen önceliği vurgulamak, sektörün, sanayi ve ticaret odalarının konuya gösterdiği yakın ilgiden dolayı teşekkür etmek için seçtiklerini söyledi.
Avcı, ASO’nun bir anaokulu ve yüksek okulunu da eğitime kazandırdığına işaret etti. Eğitime katkı sunan tüm hayırseverlere ve girişimcilere teşekkür eden Bakan Avcı, mesleki eğitime katkıları herkes tarafından bilinen Mustafa Koç’a rahmet dileyerek, onun başlattığı projelerin girişimcilere örnek olmasını temenni etti.
Bakan Nabi Avcı, 2002-2003 eğitim-öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığı’na tahsis edilen toplam bütçenin çok daha fazlasını bu yıl mesleki eğitime ayırdıklarını belirterek, 2002-2003 eğitim-öğretim yılında MEB’e 7 milyar 300 milyon, bu yıl ise mesleki ve teknik eğitime 8 milyar 300 milyon kaynak ayrıldığını belirtti.
Organize sanayi bölgelerinde bugün itibarıyla 34’ü resmi 23’ü özel olmak üzere 57 mesleki ve teknik Anadolu lisesinde yaklaşık 40 bin öğrencinin eğitim gördüğünü aktaran Avcı, bu okullardaki öğrencilere her yıl MEB’in teşvik verdiğini hatırlattı.
Bakan Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü: “İnşallah, çok kısa zamanda gerçekleştireceğimiz bir yasal düzenlemeyle sadece organize sanayi bölgelerinde ve odalarda, tüzel kişilikler tarafından açılan okullara değil aynı zamanda dışarıda, gerçek kişiler tarafından açılacak mesleki ve teknik lise ve okullara da bu desteği sağlamanın yolunu açmış olacağız. Türkiye mesleki ve teknik eğitimde gerçekten sessiz devrim yaşıyor ve bu okul, bu sessiz devrimin en güzel örneklerinden biri… Toplumca ve eğitim camiası olarak mesleki ve teknik eğitim aldığımız mesafeyi küçümsemeden daha çok yapacaklarımızın olduğu bilinciyle bu konulara hepimizin el birliğiyle öncelik vermesi gerekiyor.”
Bu okulda ders zilinin çalmadığını, öğrencilerin ders programlarını öğretmenleriyle yaptığını ve öğrencilerin ihtiyaçlarının karşılanması için bir sandık bulunduğunu ifade eden Avcı, öğrencilerin sandıktan ihtiyaç duydukları zaman para aldıklarını ve ellerine geçince de geri koyduklarını anlattı. Zaman zaman sandığın fazla verdiğini de dile getiren Avcı, uygulamaya katkı sunanlara teşekkür etti.
ASO Başkanı Nurettin Özdebir de AK Parti hükümetleri döneminde organize sanayi bölgelerinde meslek lisesi açılmasına imkan veren düzenlemenin hayata geçirildiğini hatırlatarak, projenin hayata geçirilmesinde katkıları dolayısıyla Bakan Avcı ve diğer yetkililere teşekkürlerini iletti.
Bakan Avcı, konuşmaların ardından öğrencilere, temsili olarak eğitim-öğretim yılının ikinci yarısının ilk ders zilini çaldırdı. Öğrencilerin zili yavaş çalması üzerine Bakan Avcı, zili eline aldı ve “Böyle çalarsanız kimse derse girmez. Hayırlı, uğurlu olsun” diyerek kendisi çaldı. Bakan Avcı öğrencilere kitap hediye etti.
Bakan Avcı, tören sonrası da sınıfları ve atölyeleri gezdi. Torna atölyesindeki öğrencilerle sohbet eden Avcı, demir parçaların nasıl işlendiğine ilişkin bilgi aldı. Avcı, artık ara eleman kavramını kullanmadıklarını, mesleki ve teknik liselerde yetişen öğrencilerin nitelikli ve ana elemanlar olduğunu belirtti. Müfredatın, teknolojik ve bilimsel gelişmeleri takip etmesi gerektiğine dikkati çeken Avcı, bu değişimi yakalamak için çalıştıklarını söyledi. Bakan Avcı, başka bir atölyede de CNC tezgahını çalıştıran düğmeye bastı.
Okulda İngilizce ders yapılan bir sınıfı da ziyaret eden Avcı, öğretmene “U sınıf” düzenine geçilmesini önerdi. Avcı, kolu kırık bir öğrencinin alçısına da imza attı.