Tavuğun zehirlenmelere neden olmasının sebebi Camplyobacter ve Sallmonella adı verilen iki tip bakteriden kaynaklanmaktadır. Bu her iki bakteri kırmızı et, pastörize olmamış süt, tavuk ve yumurtada bulunmaktadır.
Bu iki bakteri tavuğun bağırsağında ve diğer çiftliklerde bulunan diğer kümes hayvanlarında bulunmaktadır. Bu bakteriler tavuğun dışkısı yoluyla gıdalara bulaşmaktadır. Ayrıca insanlara tavukların kesilmesi ve parçalanması sırasında da geçebilir.
Tavuk Zehirlenmesi Nasıl Oluşur?..:
Tavuğun hazırlanmasında hijyen yetersizliğinden kaynaklanmaktadır. Örneğin:
– Tavuğun yeterli sıcaklıkta pişirilmemesi
– Çiğ tavuktan sızan suların pişmiş tavuğa bulaşması
– Yeterli sürede pişirilmeyen tavuk
– Donmuş tavuğu çözerken oda sıcaklığında bekletmek
– Pişmiş ve çiğ tavuğu doğrarken aynı kesme tahtası kullanılması
– Son kullanım tarihi geçmiş çiğ tavuğu tüketmek
– Pişirmeden önce tavuğun yıkanması
Pişirmeden önce tavuğun yıkanması bakterileri uzaklaştırmaz aksine mutfağın her yerine ve çalışma alanlarına bakterilerin sıçramasına neden olur.
Tavuk Zehirlenmesinin Belirtileri:
Çoğu vakada 24-48 saat sonra belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bunlar:
– Ateş
– Alt karın ağrısı
– Huzursuz mide
– Bulantı
– Kusma
– İshal
Medikal bir tedavi alıyorsanız, zayıf bağışıklık sistemine sahipseniz ve tavuklarla temas ettiğiniz bir işiniz varsa risk altındasınız.
Tavuk Zehirlenmesi Ne Kadar Sürer?..:
Bu genelde belirtilerin şiddetine göre değişir. Ne kadar şiddetliyse o kadar uzun sürmektedir. Tavuk zehirlenmesi birkaç güne geçmektedir ancak ciddi vakalarda medikal tedavi gerektirmektedir. Şiddeti vakaların çoğu hastanede tedavi edilmektedir.
Tavuk Zehirlenmesinden Nasıl Korunmalıyız:
– Tavuğu tutmadan önce ve sonra mutlaka eller yıkanmalı
– Tavuğu iyi pişirin
– Donmuş tavuğun tamamen çözündüğünden emin olun ve buzdolabında çözün
– Çiğ tavuğu buzdolabında saklayın
– Buzdolabına koyduğunuz tavukları küçük bir kapta saklayın
– Pişmiş ve çiğ tavukları ayrı kaplarda saklayın.