SAĞLIK: O virüs tahminlerden hızlı yayılıyor

Zika virüsü tahmin edilenden hızlı yayılıyor

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), zika virüsünü binlerce insanın ölümüne yol açan ebola salgını ile aynı kategoride ele alacağını duyurdu. Zika için ‘küresel acil durum’ ilan eden WHO Başkanı Margaret Chan, “Olağanüstü bir durum. Latin Amerika’da gözlenen mikrosefali uluslararası bir sorun niteliği taşımaktadır.” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bebeklerin beyin gelişimini engelleyen ve kafalarının normalden küçük kalmasına yol açan Zika virüsü sebebiyle ‘küresel acil durum’ ilan etti. Zikayı binlerce insanın ölümüne yol açan ebola salgını ile aynı kategoride ele alacağını duyurdu. Acil durum ilanı, tıbbi yardım ve aşı araştırmalarının hızlandırılmasını sağlayacak. WHO Başkanı Margaret Chan, “Olağanüstü bir durum. Latin Amerika’da gözlenen mikrosefali uluslararası bir sorun niteliği taşımaktadır.” dedi. Zika virüsünün ilk tahminlerden çok daha hızlı yayıldığı ve büyük bir salgına dönüşme riskinin bulunduğu kaydedildi.

BBC’nin haberine göre WHO Başkanı Chan, öncelikle hamile kadınlar ile çocuklarını korumaya odaklanacaklarını, virüsün yayılmasını sağlayan sivrisineklere karşı da adım atılacağını açıkladı. WHO’dan yapılan açıklamada, hamile kadınlardan zika virüsünün görüldüğü ülkelere ziyaretleri ertelemeleri, bölgelerde yaşayanların doktor muayenesinden geçmeleri ve kendilerini sivrisineklerden koruyacak tedbirler almaları istendi. Virüsü taşıyan Aedes sivrisinek türünün coğrafik olarak nasıl yayıldığı da, araştırma unsurlarının başında geliyor. Chan, sivrisineklerin denetimine ilişkin çabaların yoğunlaştırılacağını söyledi. Türkiye de dahil birçok ülkede salgının görüldüğü ülkelere seyahatlerin sınırlanması için önlemler alınmış ve uyarılar yapılmıştı. Ancak WHO, kamu sağlığı açısından seyahat ve ticarete getirilecek sınırlamaların virüsün yayılmasını önleyebileceğine dair gerekçeleri bulamadıklarını açıkladı.

WHO, geçen hafta da zika virüsünün ‘patlayıcı bir hızla’ yayıldığını belirterek 2016’da virüsün 3 ila 4 milyon kişiye bulaşabileceğini bildirmişti. Şu ana kadar 20 ülke zika virüsü vakalarının tespit edildiğini belirtti. Ekim ayından bu yana sadece Brezilya’da 4 bin civarında bebeğin az gelişmiş beyinler ve normalden küçük kafalarla doğduğu belirlendi.