İran Ankara Büyükelçisi Ali Rıza Bikdeli, doğalgaz fiyatı konusunda tahkimin sonuçlanmasının ardından iki ülke açısından yeni bir başlangıcın olacağını söyledi. İran’ın Ankara Büyükelçisi Ali Rıza Bikdeli Türkiye ile İran arasında doğalgaz fiyatları konusundaki tahkimin sonuçlanmasının iki ülke arasındaki gaz işbirliği için yeni bir başlangıç olacağını söyledi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi ile birlikte katıldığı Türkiye-İran e-TIR pilot proje tanıtım töreni sonrasında gazetecilerin tahkim sürecine ilişkin soruları yanıtlayan Bikdeli, şöyle konuştu: “Türkiye ile gaz konusunda tahkimin sonuçlanması iki ülke arasındaki doğalgaz işbirliğinin daha da geliştirilmesi için yeni bir başlangıç. İki ülke arasındaki doğalgaz ve enerji işbirliğinin bir kısmı tahkim sürecinin bitmesini bekliyordu; söz veriyorum bu sürecin bitmesi ile birlikte daha iyi bir işbirliği olacaktır.”İran’dan yıllık ihtiyacının beşte birine tekabül eden yaklaşık 10 milyar metreküp doğalgaz ithal eden Türkiye gaz fiyatındaki indirim taleplerinin karşılık bulmaması üzerine konuyu İsviçre’deki Uluslararası Tahkim Mahkemesi’ne taşımıştı.
İsviçre’deki Uluslararası Tahkim Mahkemesi doğalgaz fiyatı konusunda Türkiye’nin İran’a karşı açtığı tahkim davasında Türkiye lehine karar vererek, yüzde 13.3 ile yüzde 15.8 aralığında bir indirim yapılması kararı vermişti.Bikdeli, Farsçadan Türkçeye çevirisi yapılan açıklamasında, doğalgaz ticaretinin kendine özgü, profesyonel bir ticaret biçimi olduğunu, sağlam ve uzun vadeli anlaşmalarla gerçekleştirildiğini belirterek, bu anlaşmaların kendine has kuralları bulunduğunu da kaydetti. Doğalgaz fiyatının belirlenmesi için bu anlaşmalara belli maddelerin konulduğunu, bunlardan bir tanesinin de gerektiğinde tahkime başvurmak olduğunu söyleyen Bikdeli, “Dolayısıyla tahkime başvurmak dava açmak anlamı taşımamaktadır. Tam tersine anlaşma kurallarına uygun olarak doğalgaz fiyatının belirlenmesi anlamındadır” dedi.
Büyükelçi Bikdeli, yıllardır devam eden tahkim sürecinin doğalgaz anlaşmasının bir gereğinin uygulanması olduğunu da ifade ederek, bu konunun kamuoyu ve basın aracılığı ile tartışılacak bir konu olmadığını belirtti. “Uzmanlarımızın da başından beri açıkladığı gibi konu ile ilgili hukuka göre davranılacaktır” diyen Bikdeli, iki ülke uzmanları arasındaki iletişim kanallarının açık olduğunu kaydetti.Bikdeli, Türkiye’ye yapılması öngörülen ödemenin ne kadar olacağı ve ne zaman yapılacağına ilişkin soruları ise konunun teknik yanlarının uzmanlarca ele alınması gerektiğini söyleyerek net yanıtlamadı. Bikdeli, konu sonuçlanır sonuçlanmaz kamuoyunu bilgilendireceklerini de sözlerine ekledi.