Soğuk hava cildimizin nemini yok ederek derimizi kurutuyor. Kuruyan cilt ise dış etkenlere daha açık hale geliyor ve susuz kalan toprak gibi çatlıyor. İşte kış mevsiminde de sağlıklı ve bakımlı bir cilde sahip olmak için yapılması gerekenler… Vücudumuzu adeta bir örtü gibi sararak kas ve organlarımızı koruyan cildimiz en büyük organımız. Ancak bu organı çoğu zaman ihmal ediyor ve yaz aylarında daha çok özen gösterdiğimiz cildimizin kışın da bakıma ihtiyacı olduğunu unutuyoruz. Anadolu Sağlık Merkezi Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Figen Akın, soğuk havalarda cildin neminin azaldığını; bunun da derinin kuruması, pullanması, kızarması ya da kaşınıp çatlaması gibi sorunlara yol açtığını söylüyor. Cilt kuruluğu kış aylarında egzama ve sedef gibi hastalıkların görülme sıklığını da artırıyor. Bu nedenle özellikle alerjik bünyeye sahip kişilerin soğuk havalarda daha dikkatli olmaları gerekiyor.
BAŞLICA SORUN KURULUK
Dr. Figen Akın, soğuk ülke insanlarının en sık karşılaştıkları cilt probleminin kuruluk olduğunu söylüyor ve kuruyan cilt dış etkenlere açık hale geldiği için bu ülkelerde yaşayanlarda egzama ve kaşıntı gibi cilt problemlerine sık rastlandığını belirtiyor. Özellikle soğuk havanın neden olduğu el egzamalarından korunmak için temizlik malzemeleriyle temastan mümkün olduğunca kaçınılması ve her el yıkamadan sonra özellikle kış aylarında ellerde bariyer özelliği bulunan bir nemlendirici kullanılması öneriliyor.
Bunun dışında yaşanılan ortamların nemlendirilmesi de (ısıtıcılar nedeniyle kaybolan nemi yerine koymak için) dikkat edilmesi gereken noktalar arasında bulunuyor. Kışın nadiren soğuk alerjilerine de rastlanıyor.
GÜNEŞ HASAR YARATABİLİR
Kışın meydana gelen güneş lekeleri (lentigo, melazma) yaz döneminde olduğu gibi ultraviyole nedeniyle oluşuyor. Güneş kış döneminde de ciltte yaz mevsiminde olduğu kadar ciddi hasar yaratabiliyor. Ayrıca yapay ışık kaynakları da ciltte lekelenmelere yol açabiliyor. Leke tedavisi renk açıcı kremler (hidrokinonlar, arbutin vb.) kimyasal peeling işlemleri ve lazer uygulamalarıyla yapılıyor. En önemli noktanın tedavi süresince cildin güneşten etkin şekilde korunması olduğu belirtiliyor. Leke tedavisi zor ve uzun süreli bir tedavi olarak değerlendiriliyor. Eğer etkin şekilde güneşten koruyucu kullanılmazsa leke tedavisinin kendisi de lekelenmeye neden olabiliyor.
KAYAK YAPANLAR DİKKAT!
1-Mutlaka UVA ve UVB’den koruyan güneş koruyucular kullanın.
2-Gözlerinizi kardan yansıyan güneş ışığına karşı korumak için güneş gözlüğü takın.
3-Cildinizi çok iyi nemlendirin.
4-Doğal güneş koruyucu olan karotenden (havuç, maydanoz, domates, vb.) zengin beslenin.
5-Ellerinizi soğuğun etkisinden korumak için eldiven takın.
KIŞIN DA GÜNEŞTEN KORUNUN!
Güneşten koruyucuların kış aylarında da kullanılması gerekiyor. Kar, güneş ışığını yansıttığı için güneş yanıklarına yol açabiliyor. Güneş, bulutlu ve yağmurlu havalarda da yeryüzüne ulaşabildiği için güneş koruyucuların bu dönemde de etkin kullanımı ciltteki hasarlanmanın önüne geçiyor.
SAĞLIKLI BİR CİLT İÇİN 7 ÖNERİ
1-Cilt temizliğine önem gösterin. (Cildinizi cilt tipinize uygun bir temizleyiciyle günde 1 kez temizleyin.)
2-Günde en az 2 kez cilt tipinize uygun bir nemlendiriciyle nemlenme sağlayın.
3-Günde en az 8 bardak su için.
4-Beslenmenize özen gösterin. (A, C ve E vitamininden zengin beslenin ve yeterli protein tüketin.)
5-Uyku düzeninize dikkat edin.
6-Sigara içmeyin.
7-Düzenli spor yapın.
ZEYTİNYAĞI VE BALIN GÜCÜ
Cilde zeytinyağı uygulanması, bazı egzamalarda ciltte yatıştırıcı olarak yararlı olabiliyor. Bal ise kuru ciltlerin nemlendirilmesi amacıyla öneriliyor. Cilde parlaklık ve canlılık veren bal, antibakteriyel etkiye sahip olduğu için hafif cilt kızarıklıklarını gidermekte de kullanılıyor.