Estetik kavramı, hayatın her alanında olduğu gibi diş hekimliğinde de son yıllarda daha çok dikkat çekiyor. Ancak dişlerin estetik olarak güzel görünmesinin yanı sıra fonksiyonel olması ve hastanın kullanımına uygun olarak tasarlanması büyük önem taşıyor. Birçok insan için diş ve dişeti sağlığının yanı sıra dişlerin güzelliği ve yüzün diğer bölümleri ile orantılı bir estetiğe sahip olması da son derece önemli. Anatomik olarak estetiği en üst seviyeye çıkaran diş tasarımları, kişilere yüksek özgüven ve dinamizm kazandırıyor.
Teknolojik gelişmeler sayesinde, kişinin görünüm ve gülüşünü hem sağlık hem de fonksiyon açısından iyileştirmenin mümkün olduğunu söyleyen Diş Hekimi Prof. Dr. Hişam Demirköprülü, estetik diş hekimliğinin gün geçtikçe önem kazandığını söylüyor.
Prof. Demirköprülü, hastalara uygulanacak tedavilerde diş ve diş eti sağlığının korunmasının birinci öncelik olması gerektiğini belirtiyor. Diş tedavisi yapılırken yüz şekli ile orantılı, kişinin yeme ve konuşma gibi fonksiyonlarını kısıtlamayacak şekilde planlama yapmanın önemini vurguluyor.
Teknolojik ürünler ve uygulamalar sayesinde dişlerin daha beyaz görünmesini sağlamak, çevre dokularla biyolojik uyumunu mükemmelleştirmek, şeklini yüz ve dudak profiline uygun hale getirmek mümkün oluyor.
Demirköprülü, özellikle laminate veneer olarak tanımlanan ve ön grup dişlerde az miktarda diş kesimi yapılarak uygulanan estetik restorasyonların, dişe minimum müdahale ile en iyi sonucu almaya imkan verdiği görüşünde.
Hastaların estetik restoratif materyallere olan talebinin ve estetik bilincinin artması nedeniyle kron restorasyonu dışında alternatiflere yöneldiklerini anlatan Demirköprülü, bu sayede laminate veneer restorasyonların geliştirildiğini söylüyor.
DİŞLER NE ZAMAN PORSELEN LAMİNA İLE KAPLANABİLİR?
Prof. Dr. Hişam Demirköprülü, bu işlemin uygun olduğu hasta grubunu ise şöyle sıralıyor:
– Diş beyazlatma uygulamaları ile herhangi bir netice alınamayan durumlarda dişlerin istenilen beyazlığa ulaştırılmasında,
– Sağlıksız ve yapısı bozuk olan dişlerde (özellikle dolgulu, ön bölgede sararmaların olduğu, kırık ve lekeli dişlerde),
– Ön bölgede ayrık olan dişlerin birleştirilmesinde,
– Ön tarafta kırık olan ve aşınmış olan dişlerde,
– Eski dolguları olan ve bu dolgusu düşen, sararan, siyahlaşan hastalarda,
– Kanal tedavisi sonrasında siyahlaşan dişlerde,
– Dişleri çapraşık ve eğri olan hastalarda,
– Yeterli mine desteği olmayan dişlerde,
– Boks, güreş gibi sporlarla uğraşan kişilerde,
– Bruksizm yani diş gıcırdatma gibi alışkanlığı olanlarda,
– Çürük oluşma ihtimali yüksek ve oral hijyeni kötü olan kişilerde güvenle uygulanabilir.
PORSELEN DİŞLERİN SAĞLIĞI NASIL KORUNUR?
¬-Dişlerinizi her gün fırçalayın, diş ipi ve ağız gargarası kullanmayı ihmal etmeyin.
– Lamina olan ön dişlerinizle sert şeyler yemeyin.
– Tırnaklarınızı yemeyin.
– Kabuklu yemişleri ön dişlerinizle kırmayın.
– Diş sıkma veya gıcırdatma gibi alışkanlıklarınız varsa gece plağı kullanın.
– 3 ya da 6 aylık aralıklarla diş hekimine görünün.