Başbakan Ahmet Davutoğlu, Güneydoğu’daki operasyonların hendekler kapatılıncaya kadar süreceğini, bu süreçte insan hakları ihlallerinin yaşanmaması için büyük hassasiyet gösterildiğini, hak ihlali yaptığı belirlenen birçok kişinin görevden alındığını açıkladı. Aralarında Oya Baydar, Baskın Oran, Nesrin Nas, Mebuse Tekay, Gülseren Onanç, Ali Bayramoğlu, Kezban Hatemi ve Tarık Çelenk’in de bulunduğu Barış Heyeti Başbakan Davutoğlu tarafından önceki gün Çankaya Köşkü’nde kabul edildi. Görüşmeye, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Ak Parti Sözcüsü Ömer Çelik ile Başbakanlık Başmüşavirleri Hatem Ete, Sevinç Özcan ile Başbakan’ın yeni başdanışmanları Yılmaz Ensaroğlu ve Muhsin Kızılkaya katıldı.
Davutoğlu’na, Kürt sorununun çözümünde müzakerelerin yeniden başlaması, bölgedeki insan hakkı ihlallerinin etkin biçimde soruşturulmasını talep etti. Heyette yer alan isimlerin, Diyarbakır’da geçen hafta yaptıkları incelemeler hakkında bilgi verirken, bölgede tarihte hiç olmadığı kadar ciddi bir duygusal kopuş yaşandığına işaret ettiği belirtildi. Heyet üyeleri, operasyonlar sırasında güvenlik güçlerinin sivil halka tasvip edilmeyecek biçimde davranıldığını, cesetlerin sokak ortasında bırakıldığı, okulların kapalı olması nedeniyle çocukların eğitimden mahrum kaldığını anlattı.
Davutoğlu’nun özellikle bölgeden gelen aydınlara çağrıda bulunarak, “Bu hendeklerin amacı nedir Allah aşkına. Hendeklerin kaldırılması için siz de yardımcı olun. Bu hendekler kalkmadıkça güvenlik politikaları devam edecek. Biz de sokağa çıkma yasaklarından çok memnun değiliz. Ancak burada amaç sivilleri korumak. Bu bölgeyi teröre bırakmayacağız” dediği belirtildi.
Sivillere yönelik ihlal iddialarının hatırlatılması üzerine de Davutoğlu’nun, “İhlaller, hatalar olabilir. Tespit edilen ihlal ve hataları bize bildirin. Zarar gören sivillere yönelik soruşturma başlatıyoruz. İnsan hakkı ihlallerine yönelik iddiaları bütün hassasiyetimizle araştırıyoruz. Güvenlik güçlerinin engellemesiyle bir cenazenin orta yerde bırakıldığını ya da, işkence yapıldığını bildirirseniz, o güvenlik görevlisini derhal görevden alırım. Bugüne kadar iddialarla ilgili soruşturma başlattık ve birçok kamu görevlisini görevden aldık. Olmuyor demiyoruz, bu tür durumlar oluyor. Biz de gereğini yerine getiriyoruz. Şikayet konusu olan (Esedullah Tim imzalı) duvardaki yazıları da kaldırttık” dediği kaydedildi.
Bir katılımcının “Tünelin ucunda ışık var mı” sorusu üzerine Davutoğlu’nun, “Biz, çözüm iradesinin arkasındayız. Her türlü riski alarak bu süreci cumhurbaşkanımız başlattı. Bizler de sahip çıktık. Sözünü tutmayan terör örgütüdür” değerlendirmesi yaptığı da kaydedildi.
Toplantıda yer alan bir katılımcı, Milliyet’e, “Anladığım kadarıyla güvenlikçi politikalar sürecek, ancak ben Başbakan’ı samimi buldum. Bir taraftan da güvenlikçi politikalar ile sürecin yürümeyeceğini, bir kanal açılması gerektiğini düşünüyor. Bunun için de yeni iki danışmanını Yılmaz Ensaroğlu ve Muhsin Kızılkaya’yı örnek gösterdi. Bizi kabul etmesi de diyalog kurmak için bir adımdı” değerlendirmesi yaptı.