CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 16-17 Ocak tarihlerinde gerçekleştirilecek 35. Olağan Kurultay’da, “yönetimde önemli değişikliğe gideceği” sinyallerini vermesinin ardından partide sessizlik hakim. Bugüne kadar 34’ü olağan, 18’i de olağanüstü olmak üzere 52 kurultay gerçekleştiren CHP’de, 35. Olağan Kurultay için hazırlıklar devam ediyor. CHP’de genel seçim nedeniyle ertelenen kurultay takvimi sona erdi. 3 Kasım Salı günü başlayan takvim çerçevesinde 940 ilçe ve 81 il kongresi tamamlandı. Delege sayısı nedeniyle kurultayda etkili olacak İstanbul’da Cemal Canpolat, İzmir’de eski Parti Meclisi (PM) üyesi Alaattin Yüksel, Ankara’da da mevcut başkan Adnan Keskin il başkanlığına seçildi. Kongrelerde, genel başkan ve PM üyelerini seçecek bin 100 kurultay delegesi de belirlendi.
Genel başkanlığa adaylık için 120 delegenin imzası gereken CHP’de, değişen delege yapısı nedeniyle Kılıçdaroğlu’na rakip çıkması ise zor görünüyor.
Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, 16-17 Ocak tarihlerinde Ankara spor Salonu’nda gerçekleştirilecek kurultay için çalışmalarını sürdürüyor. Yeni yılı Ankara’da karşılayan Kılıçdaroğlu, yılbaşı tatilini Çukurambar’daki evinde geçirdi. Kılıçdaroğlu’nun bu sürede PM listesi üzerinde çalıştığı belirtiliyor.
İsimler üzerinde tek tek ve titiz bir çalışma yürüten Kılıçdaroğlu’nun 60 kişilik PM’de önemli değişikliğe gideceğine ise kesin gözüyle bakılıyor. Parti kulislerinde genel başkanın 10 isim hariç 60 kişilik PM’nin tamamını değiştirmeyi düşündüğü dile getiriliyor.
PM üyeliği için Kılıçdaroğlu’na en fazla talebin milletvekillerinden geldiği ancak Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun milletvekilleri yerine farklı isimleri tercih edeceği kaydediliyor.
Kılıçdaroğlu’nun PM’nin ardından Merkez Yönetim Kurulu’nda da (MYK) değişik yapmasına kesin gözüyle bakılıyor. Genel Başkan Yardımcıları Bülent Tezcan ve Selin Sayek Böke harici MYK üyelerinin tamamına yakının değişebileceği ifade ediliyor.
Kılıçdaroğlu’nun bu değişiklikleri yaparken “parti dengelerini” gözeteceği ve “her düşünceden isme” yönetimde yer vermeyi planladığı aktarılıyor. Kılıçdaroğlu’nun “yönetimde önemli değişikliğe gideceği”nin sinyallerini vermesinin ardından ise partide sessizlik hakim. Yöneticilerin büyük kısmının listelere girme çabası olduğu, güncel gelişmelerle ilgilenmediği belirtiliyor.
Kemal Kılıçdaroğlu’nun “daha aktif” bir parti örgütü ve yönetim istediği dillendiriliyor. Kılıçdaroğlu’nun 2018’e kadar bir seçim görülmemesi nedeniyle tüm ağırlığını örgütlere vermeyi planladığı vurgulanıyor. Bu süre zarfında “tüm enerjisini” örgütlere harcamayı planlayan Kılıçdaroğlu’nun, örgütü rehabilite edeceği belirtiliyor.
Kılıçdaroğlu’nun, hem yerel hem de genel seçimlere iddialı bir örgüt yapısıyla girmeyi hedeflediği ifade ediliyor.
CHP’nin “daha aktif” bir yapıya kavuşturulması amacıyla tüzük ve program değişikliğine gidilmesi de iki yıllık planlar arasında.
Yapılması planlanan değişikliklerin 35. Olağan Kurultay’da gündeme gelmemesi halinde, parti yönetimi ilerleyen süreçte bir “tüzük kurultayı” toplanabileceğinin sinyalini veriyor.
Gelecek yıl içinde yapılması öngörülen bir “tüzük kurultayı” ile CHP Tüzüğü’nün kapsamlı bir şekilde revize edileceği konuşuluyor.
CHP’de tüzük kurultayının ardından bir de program kurultayının toplanması planlanıyor. Burada da parti programı büyük ölçüde değiştirilerek, günün şartlarına uygun hale getirilecek.