Ak Parti, seçim vaatlerini hayata geçirmek için, ‘torba yasa’ formülünü kullanacak. 3 aylık vaatleri içeren torba düzenlemenin bu ay TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda, ocakta da TBMM Genel Kurulu’nda ele alınmasının planlandığı öğrenildi
Ak Parti Merkez Yürütme Kurulu’nun (MYK) Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında önceki akşam gerçekleştirilen toplantısı yaklaşık 4.5 saat sürdü. Parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre toplantının ana Gündem maddesini 3 aylık vaatler ile reformlara ilişkin yapılacak çalışmalar oluşturdu. MYK’da Mart 2016’ya kadar hayata geçirilmesi öngörülen vaatlerin, “torba yasa” olarak gündeme getirilmesinin daha şık olacağı görüşü ağırlık kazandı. Bu düzenlemenin aralık içinde komisyonda görüşülmesi, ocakta da Genel Kurul’da ele alınması planlandı. Ancak bu konuda nihai karar alınmadı. MYK’daki ağırlık görüş doğrultusunda eğer yasal düzenleme gerektiren 3 aylık vaatler tek bir torba yasaya konulursa, bu düzenleme Ocak 2016’da yasalaşacağı için emekliler 100 TL ilave ödemeyi ancak şubatta alabilecek. Ocak ayına ilişkin ise geriye dönük ödeme yapılacak.
Ak Parti’nin emeklilere ilave 100 TL ödemesini ocaktan itibaren yapabilmek için bu düzenlemeyi torba yasaya dahil etmeyip, hükümetin geçen hafta TBMM’ye sunduğu ve 31 Aralık’ta sona erecek çeşitli vergi istisnalarının süresinin uzatılmasını öngören tasarıya ekleme formülü üzerinde de durduğu öğrenildi.
Bu hafta yurtiçi ve yurtdışı yoğun programı olan Davutoğlu’nun, geçen hafta komisyondan geçen bu hafta da Genel Kurul’da ele alınacak geçici bütçenin yasalaştırılmasının ardından, yılbaşından önce muhalefet liderlerinin kapısını çalmayı düşündüğü bildirildi. Davutoğlu’nun yeniAnayasa konusunda muhalefetin nabzını yoklayacağı, uzlaşma sağlanana kadar HSYK’nın yeniden yapılandırılması, yargı üst denetiminin oluşumunda TBMM’nin rolünün güçlendirilmesi, özel üniversitelerin kurulması ve yurtdışındaki üniversitelerin Türkiye’de, Türkiye’deki üniversitelerin de yurtdışında faaliyet göstermelerine yönelik anayasal değişikliklerin hayata geçirilmesi konusunda destek isteyeceği belirtildi.
Ak Parti, ilk 3 aylık vaatlerde yer alan siyasi etik düzenlemesi konusunda ise 24. dönemde dört partinin katılımıyla çalışan etik komisyonun üzerinde uzlaştığı taslak teklif üzerinden muhalefete uzlaşma çağrısı yapılacak.
24. dönemde Ak Partili Köksal Toptan’ın başkanlığında, dört partinin mutabakatıyla, “siyasi etik” kanun taslağını hazırlamıştı. TBMM’de Siyasi Etik Kurulu’nun oluşturulmasını öngören sözkonusu taslakta, TBMM üyelerinin, “üyelik ödenek ve yollukları ile emekli maaşı gelirleri”, “yıllık tutarı, bir aylık milletvekili ödenek ve yolluk tutarının 5 katına kadar olan tarımsal üretim, kira, faiz ve menkul değer gelirleri”, “yıllık tutarı, bir aylık milletvekili ödenek ve yolluk tutarının iki katına kadar olan toplantıya katılma, konuşma yapma, makale yayımlama ve benzeri nedenlerle edinilen sembolik gelirleri” dışında kalan kazançlarını TBMM Başkanlığı’na beyan etmeleri öngörülüyordu.
Bu arada Ak Parti’nin 1 yıllık vaatleri arasında yer alan seçim kanunu düzenlemesi konusunda ise Mahalli İdareler, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri, Milletvekili Seçimi, Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu gibi dağınık yapıdaki mevzuatı, “seçim yasası” adıyla tek bir kanunda toplama formülü üzerinde de durduğu öğrenildi. Seçmenin kayıtlı adresi dışında seçim döneminde bulunduğu yerde oy kullanmasına imkan tanıyacak bir düzenleme yapılması da düşünülüyor.