“9-11 Aralık’ta “Daha Az Yoksulluk, Daha Fazla Refah” temasıyla düzenlenen zirveye Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile Gazeteci Neşe Berber ekonomi ve tarım üzerine konuştu.”
Türkiye’de özellikle son zamanlarda ekonomiye katkı sunmak için insanları topraklarda tarım yapmaya ürün yetiştirmeye ekip biçmeye davet eden bir anlayış uygulanmaya başlandı. Bunu kalkınma bakanlığı olarak sizde destekliyormusunuz? Bu kapsamda yaptığınız çalışmalar varmı?
Tarım sektörü Türkiye’nin en önemli sektörü biliyorsunuz. Ve giderekte daha modern hala geliyor tarım sektörü, ölçekler büyüyor, katma değeri daha yüksek hale geliyor.
Özelllik’le bu kırsal kalkınma fonlarıyla destekliyoruz biz bu süreci, Tabi burda kırsal kalkınma dediğimiz kavram çok sektörlü bir kavram tarım da bunun bir bölümü.
Diğer taraftan kırsal alanda sanayi, kırsal turizm bütün bunlarla bütünleşen bir değer kırsal kalkınmayı elbetteki destekliyoruz.
Tarım sektörünün daha ileri daha rekabetçi hale gelmesi için politakalarımızı uyguluyoruz. Bir taraftan tarımsal desteklerimiz, diğer taraftan dediğimiz gibi kırsal alandaki desteklerimiz ile KÖYDES gibi projelerimizle TDKD ‘Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu gibi yeni kurumlarla proje bazlı desteklerle bu süreci önemseyip ve destekliyoruz.
Türkiyede’ki organik tarım ile ilgili çalışmalar varmı?
Türkiye’de özellikle yapılan organik tarımıda destek veriyoruz. Organik tarım’da özel bir durum. Giderek de dünya’da bu yönde bir talep gelişiyor, Türkiye’de insanların gelir düzeyi artıkça bilinçli bir şekilde tüketim yapmaya başlıyor ve organik ürünlere olan talepte artıyor.
Dolayısıyla bizde bunu gerek sertifikalandırmak anlamında regüle düzenleme anlamında, gerekse teşvik politikalarında öncelik verdiğimiz konular arasında.
GAP bölgemizde, organik tarım ile ilgili önemli çalışmalar yürütüyoruz. Diğer taraftan Türkiye genelinde de bu çalışmalara destek veriyoruz.
Dolayısıyla bizim topraklarımızın işlenmesi, insanlarımızın topraklarına dönüp bunu işlemesi elbette desteklediğimiz bir süreç. Bu kendileri için olabilir, kendi yaşam kalitelerini artırmak için olabilir başlı başına iyi bir şey zaten.
Bu süreç aynı zamanda insanların ekonomiye yaptıkları katkılarıda çok önemli giderek bunu daha fazla da görürürüz inşallah.