Başbakan Ahmet Davutoğlu, Musul’a gönderilen takviye asker birliği için şu açıklamayı yaptı. Davutoğlu “Söz konusu asker arttırımı rutin bir harekettir. Oradaki askerlerimizin olası DAEŞ saldırısı karşında güvenliğini arttırmaya yöneliktir.” dedi. Dışişlerinden yapılan açıklamada ise “Şu anda geri çekilme yok ama intikal durdu” dendi.
Davutoğlu’nun Musul açıklamaları şöyle: Musul’daki asker sayımızı arttırdık. Ancak maksatı aşan bir takım eleştirilere cevap vermek isitiyorum. Bizim kimsenin toprağında gözümüz yok. Irak’ta 1,5 yılı aşkındır eğitim verilmektedir. Sincar’ın kurtarılması operasyonunda en büyük destek bu kamplarda eğitilen birliklerden gelmiştir. Söz konusu asker arttırımı rutin bir harekettir. Oradaki askerlerimizin olası DAEŞ saldırısı karşında güvenliğini arttırmaya yöneliktir. Şu ana kadar o kamplarda 2 bin kişiye eğitim verildi. Türkiye’nin mücadelesi bu ülkelerde yaşayan insanların bu terör örgütlerinden kurtulması.
Bunu farklı yorumlayanlar maksatlı bir amaç içindedirler. Ben Irak Başbakanına bu konuda mektup yazdım. En kısa sürede Bağdat’ı da ziyaret edeceğim. Türkiye bulunduğu he yere barış ve huzur getirmek için oradadır. her kimden olursa olsun terörün karşısındayız. Bölgedeki meselelerede bu perspektiften bakıyoruz.
Dışişleri Bakanlığı Tanju Bilgiç, Rusya’nın, Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesi ile Musul konusunu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) taşıyacağı konusundaki haberlerin hatırlatılması üzerine, BMGK üyelerinin böyle toplantılar önerme hakkı olduğunu dile getirdi ve kendilerinin de konuyu takip edeceğini söyledi.
Irak’ın, Türkiye’nin Musul’da askeri birlik değişimine yönelik tepkisi hakkında da Bilgiç, DAEŞ’in ulusal güvenlik tehdidi olarak görüldüğünü ve Irak’ın topraklarının bir kısmının DAEŞ’in kontrolü altında olduğunu anımsattı. Bilgiç, bu nedenle, hem kuzey Irak’taki Peşmergeye hem de ulusal muhafız ordusuna destek verdiklerini dile getirdi. Musul Ulusal Muhafızları’nın eğitiminin verildiği Başika kampındaki faaliyetlerin Irak hükümetin bilgisi dahilinde olduğunu vurgulayan Bilgiç, Türkiye’nin, Mart 2015’ten bu yana Musul’un 30 kilometre doğusundaki bu yerde eğitim verdiğini anlattı.
Bilgiç, Türkiye’nin eğitim kampının güvenliğinin sağlanması için güvenlik tedbirleri aldığını belirterek, Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş’un Bakanlar Kurulu Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada “Irak hükümetinin hassasiyetini anlıyoruz” sözlerini hatırlattı.
Musul’da Türk askerinin nöbet değişimi konusunun basında abartılı şekilde yer aldığını ifade eden Bilgiç, “Türkiye olarak bizim kararımız bundan sonra da Irak’ın DAEŞ ile mücadelesine mümkün mertebede katkı sağlamak. Bu çerçevede, Irak hükümetinin toprak bütünlüğü ve egemenliğine de saygılıyız” dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın Iraklı mevkidaşları ile temaslarda bulunduklarını işaret eden Bilgiç, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi ile telefonla görüştüğünü kaydetti. Görüşmede, Bakan Çavuşoğlu’nun mevkidaşına, “Türkiye’nin Irak’ın toprak bütünlüğüne saygılı olduğunu yinelediğini, ve Türkiye’nin faaliyetlerinin Irak’ın DAEŞ ile mücadelesine katkıda bulunma hedefi güttüğünü söylediğini” aktaran Bilgiç, Irak makamlarının hassasiyetleri çerçevesinde asker intikalinin durdurulduğunu belirtti.
“Gönderilecek asker konusunda Türkiye, Bağdat’a bilgi vermiş miydi?” sorusu üzerine Bilgiç, bu konunun baştan beri Irak ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) makamlarıyla koordineli şekilde yürütüldüğünü vurguladı. Bilgiç, bundan sonra da koordine içinde DAEŞ’e karşı mücadele için verilen desteği Irak makamlarıyla beraber yürüteceklerini ifade etti.