DÜNYA: Türkiye’ye ‘süre doluyor’ mesajı

Irak Dışişleri Bakanı İbrahim El Caferi, “Türkiye’ye verdiğimiz süre bugün doluyor” mesajı gönderdi. Öte yandan Rusya, Türkiye’yi görüşmek için bu akşam BM’de “kapalı oturum” istedi. Yabancı ajanslara göre Türkiye’nin Suriye ve Irak’taki askeri faaliyetleri konuşulacak.
Irak Başbakanı Haydar El İbadi’nün dün Türkiye’nin Musul’a gönderdiği askerleri 48 saat içerisinde gere çekmesini istemesinin ardından bugün de Irak Dışişleri Bakanı İbrahim El Caferi, “Türkiye’ye verdiğimiz süre bugün doluyor” mesajı gönderdi Irak Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin Peşmergeler ve IŞİD’le savaşan diğer muhalif grupları eğitmek için Musul’a gönderdiği askerlerini çekmesi talebini yineledi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Türkiye’nin askerlerini çekmesi için verilen sürenin yarın dolacağı hatırlatıldı.
Irak Dışişleri Bakanı İbrahim El Caferi, Türkiye’nin Musul’dan askerlerini çekmesi için verdikleri sürenin bugün dolacağını söyledi. Caferi, Türkiye’nin askerlerini çekmemesi durumunda konuyu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin gündemine taşıyacaklarını vurguladı.
Öte yandan Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, başkomutan sıfatıyla bugün Irak Hava Kuvvetleri Komutanı’nı ziyaret etti. Görüşmede el-İbadi’nin hava kuvvetlerine “teyakkuzda olun” talimatı verdiği belirtildi. El-İbadi’nin, ayrıca “Ülke egemenliğini muhafaza etmemiz için her an ve her koşulda teyakkuzda olmalıyız” dediği öğrenildi. Irak Başbakanı “Hava kuvvetleri, her türlü sınır ihlali ve tehdite karşı ülkeyi koruma gücüne sahiptir” ifadesini de kullandı.
Irak Başbakanı Haydar El İbadi dün Türkiye’nin askerlerini çekmesi için 48 saat süre tanıdıklarını söylemişti. Başban Ahmet Davutoğlu ise, Irak Başbakanı El İbadi’ye bir mektup göndererek, “Irak hükümetinin hassasiyetleri giderilinceye kadar Başika’ya yeni asker gönderilmeyecek” demişti.
Türkiye’nin “Irak ve Suriye’deki adımlarını masaya yatırmak üzere”, Rusya BM Güvenlik Konseyi’ni bu akşam “kapalı oturuma” çağırdı. Reuters’in haberine göre, Rus tarafının çağrısı üzerine bu akşam Moskova saatiyle 22.00’de Güvenlik Konseyi’nin toplanması bekleniyor. Böylece çok uzun yıllar sonra Rusya ilk kez BM’de Türkiye aleyhinde bir girişimin öncüsü oldu.
DW’nin haberine göre Rusya’nın, 24 Kasım’da bir Rus savaş uçağının Türkiye tarafından düşürülmesi olayının BM Güvenlik Konseyi’nde görüşülmesi için talepte bulunduğu bildirildi. Uluslararası haber ajanslarının BM Güvenlik Konseyi diplomatik çevrelerine dayandırdığı habere göre Türkiye’nin Suriye ve Irak’taki askeri faaliyetlerini konu alacak olan toplantı salı gecesi kapalı kapılar ardında gerçekleşecek. AP ajansına konuşan diplomat, Rusya’nın toplantıda ne diyeceği ile ilgili ayrıntı vermediğini bildirdi.
Konunun, 15 üyeli BM Güvenlik Konseyi’nin başka konularda yapacağı ve TSİ 21:00’de başlayacak toplantının ardından tartışılması bekleniyor. Oturumu bu ay Güvenlik Konseyi’ne başkanlık eden ABD yönetecek.