Alzheimer hastaları için yeni umut: Aspirin… Günlük kullanım halinde kalp hastalıklarına iyi geldiği düşünülen ve bazı araştırmalarda kanserle mücadelede de tavsiye edilen Aspirin, Alzheimer ve Parkinson’a da çare olabilir…
Boyce Thompson Enstitüsü ve Johns Hopkins Üniversitesi’nde yapılan araştırmalarda, Aspirin’in içerdiği salisilik asidin, beyin hücrelerini öldüren GAPDH enzimlerine engel olduğunu ortaya çıkardı.
Boyce Thompson Enstitüsü ve Cornell Üniversitesi’nde görev yapan Prof. Daniel Klessig, uzun yıllar bitkiler üzerinde salisilik asit davranışlarını inceledi. Klessig, çalışmalarında bu asit türünün, bitkilerin bağışıklık sistemini düzenlemede kilit bir role sahip olduğunu gözlemledi.
Araştırmacılar yeni çalışmada, insan vücudunda bulunan ve salisilik asit ile bağ kuran proteinleri yüksek çözünürlüklü görüntüledi. Çalışmada salisilik asidin, GAPDH enziminin hücre çekirdeğine girerek hücreyi öldürmesini engellediğini ortaya koydu.
Glükoz metabolizmasında bulunan GAPDH enzimi, hücre içerisinde de etkin bir role sahip. Oksidatif stres altında yapısı değişen bu enzim, nöron çekirdeklerine girerek protein devir hızını artıyor ve hücrelerin ölümüne neden oluyor. Bu yüzden bu enzimin kontrol altına alınması, beyin hücrelerinin ölümünün engellenmesi anlamına geliyor.
Araştırma sonucunda elden edilen veriler, aspirinde bulunan salisilik asidin, GAPDH enzimlerini hedef aldığını, bu yüzden uygun bir tedavi yöntemi, yeni bir ilaç geliştirme umudunun da olduğunu yüzüne çıkardı.