Bir Türk içeceği olarak bilinen salep orkideler ailesinde yer alan birçok türün toprak altı yumrularından elde edilen bir tozdur. Bu tozdan elde edilen içecek kış aylarında ülkemizde sıklıkla tüketilmektedir. Ayrıca salep dondurma yapımında kullanılmaktadır. Ülkemizde Van’ın Gevaş ilçesinde yoğunlukla üretilmektedir. Mayıs ve Haziran aylarında toplanan bitkinin ömrü çok kısa olması nedeniyle hızlı ve itinalı toplanmalıdır. Kilosu altın ile yarışan bu bitkinin sağlığımıza birçok faydası bulunmaktadır.
Salebin özellikleri
– İçerisindeki mukoza benzeri maddeleri ile boğazı ve göğsü yumuşatması nedeniyle soğuk algınlığı, grip ve bronşit tedavisinde
– Hazımsızlık, mide yanması ve gaz problemlerinin çözümünde
– Çocuklarda ishal tedavisinde tüketilmesi önerilmektedir.
Ayrıca İştah açıcı ve zihni güçlendiricidir. Daha lezzetli salep yapmak için damla sakızı, zencefil ve tarçın kullanılabilir.