TBMM’nin 26. döneminin açılışı, milletvekillerinin yemin etmesiyle 17 Kasım’da yapılacak. TBMM Genel Kurulu’nu ‘en yaşlı üye sıfatıyla’ yine CHP milletvekili Deniz Baykal yönetecek. Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) 1 Kasım genel seçiminin sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklama doğrultusunda 64. Hükümet’in kuruluş süreci başladı. TBMM’nin 26. döneminin açılışı, vekillerin yemin etmesiyle 17 Kasım’da yapılacak. Böylece, 17 Kasım’da geçici hükümetin görevi de sona erecek. TBMM Genel Kurulu’nu, ‘en yaşlı üye sıfatıyla’ CHP Antalya milletvekili Deniz Baykal ‘Geçici Başkan’ olarak yönetecek.
Baykal’a, en genç altı milletvekili, katip üye olarak eşlik edecek. Yemin töreninin yapılacağı gün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Meclis’in en yaşlı ikinci üyesi Ak Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman eşlik edecek. İlk yemini Baykal okuyacak. Milletvekilleri de Genel Kurul salonundaki kürsüye gelerek yeminlerini okuyacak.
Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu 64’üncü Hükümet’i kurmakla görevlendirecek. Bu doğrultuda 18 Kasım’da Bakanlar Kurulu’nun açıklanmasıyla yeni hükümet görevine başlayacak. TBMM, 17 Kasım’ın ardından 5 gün çalışmalarına ara verecek. Bu süre içinde Meclis Başkanı adayları başvuru yapacak. Yeni Meclis Başkanı 22 Kasım Pazar günü seçilecek. Meclis Başkanlığı seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tam sayısının 2/3’ünün (367), üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğunun oyu (276) aranacak. Buna göre, 317 milletvekiline sahip Ak Parti’nin TBMM Başkanı adayının üçüncü turda başkan seçilmesi bekleniyor. TBMM Başkanı seçiminin ardından 23 Kasım’da hükümet programı Meclis’te okunacak. Genel Kurul’da hükümet programı üzerinde görüşmeler 26 Kasım’da başlayacak. 28 Kasım’da güven oylaması gerçekleştirilecek, hükümet güvenoyu alırsa kurulmuş olacak. Hükümetin kurulmasının ardından Meclis, üç aylık geçici bütçe için mesai yapacak. Geçici bütçe, aralık ayında önce Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, daha sonra Genel Kurul’da ele alındıktan sonra kanunlaştırılacak. 2016 yılı merkezi bütçesine ilişkin yasa tasarısının ise ocaktan sonra görüşülmesi planlanıyor. 26. dönemde Ak Parti’ye iki, CHP ve HDP’ye birer TBMM başkanvekilliği verilecek, MHP’nin başkanvekili olmayacak. Hükümetin kurulmasının ardından Meclis’in ilk işi geçici bütçe olacak.