SAĞLIK: Her şeker ölçüm cihazı güvenilir değil

Her gün düzenli kan şekeri ölçümü yapması gereken diyabet hastaları, hatalı cihazlar sebebiyle büyük tehlike altında. Zira cihazın gösterdiği hatalı sonuç ile yanlış alınan ilaçlar, hastayı ölüm tehlikesine sürüklüyor. Piyasadaki 70 çeşit cihazdan 49’unun hatalı sonuç verdiğini kaydeden uzmanlar, yetkililerin denetimleri artırması gerektiğini söylüyor.
Diyabet hastalarının günlük kan şekeri takibinde büyük önem taşıyan şeker ölçüm cihazlarının kandaki şeker oranını yanlış ölçtüğü ortaya çıktı. Yaşanan bu skandal Türkiye’deki 10 milyon diyabet hastasının hayatını tehdit ediyor. SGK’nın geri ödeme listesinde bulunan Uzakdoğu menşeli cihazlar, kandaki şeker oranını doğru ölçmüyor. Bu risk şeker hastalarını hayati tehlikeye sokuyor. Piyasada 70 çeşit şeker ölçüm cihazı olduğunu kaydeden Diyabetle Yaşam Derneği Başkanı Emine Alemdar, bunlardan 49’unun güvenilirliğinin olmadığını belirtti. Ülke genelinde diyabet hastalarının bu cihazlardan şikâyetçi olduğunu söyleyen Alemdar, ölçüm aletlerinin yetkililer tarafından hiçbir denetime tabi tutulmadığını kaydetti. Alemdar, “Diyabet hastalarının yaşamı bu ölçüm cihazlarına bağlı. İnsülin ilacı ve şeker ölçüm cihazı diyabet hastaları için 6’ncı duyu organları gibi. Bu kadar ciddi bir hastalıkta kullanılan cihazların güvenilir olmaması skandal.” ifadelerini kullandı.
Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bağlı Türkiye Tıbbi Cihaz ve İlaç Kurumu ise soruları cevapsız bıraktı. SGK, diyabet hastaları için hayati önem taşıyan şeker ölçüm çubuklarıyla ilgili 2011’de ciddi sıkıntılar ortaya çıkınca piyasada bulunan 35 şeker ölçüm cihazı için performans değerlendirme testi uygulamıştı. Ancak geçen 4 yıl içerisinde SGK’nın geri ödeme listesine giren şeker ölçüm cihazlarına yenileri de eklendi.
Cihazların ciddi anlamda yanlış ölçüm yaptığını söyleyen Diyabetle Yaşam Derneği Başkanı Emine Alemdar, şeker ölçüm oranı 22 olan bir hastanın kan şekeri oranını 340 olarak gösteren cihazların bulunduğunu belirtti. Bu ölçümler sonucu insülin ilaçlarının dozunu yanlış ayarlayan diyabet hastalarının şeker komasına girebileceğini ifade eden Alemdar, piyasadaki bu cihazların hemen denetimden geçmesi gerektiğini söyledi. SGK’nın geri ödeme kapsamında olan şeker ölçüm cihazlarının yanlış ölçüm yaptığının altını çizen Alemdar, “Türkiye’de yaşayan vatandaşların ekonomik durumu kısıtlı. Bu nedenle Avrupa’da üretilen ve SGK’nın geri ödeme kapsamında olmayan çubukları hastalar alamıyor. Vakıf olarak 2011’den beri bu sorunu SGK yetkilileriyle paylaştık. Ancak hiçbir zaman beklenen cevabı ve sonucu alamadık.” şeklinde konuştu.
Ülkemizde denetimlerin yetersiz olmasından dolayı dış ülkelerin açık pazarı haline geldiğini söyleyen dahiliye ve metabolizma uzmanı Doç. Dr. Oğuzhan Deyneli ise İskandinav ülkelerinde hastaların kullanacağı cihazlar için test denetim sistemlerinin uygulandığını belirtti. Bu tür cihazların hayatî önem taşıdığını, bu nedenle sıkı denetimlerden geçmesi gerektiğini kaydeden Deyneli, “Amaç hastanın sağlıklı bir şekilde yediklerine dikkat ederek günlük hayatını sürdürmesidir. Hasta hatalı ölçümle vücudundaki insülin oranını yanlış yorumlarsa o zaman hastalık yoldan çıkar. Ölçüm cihazı diyabet hastalarının hayatlarının bir parçasıdır. SGK’nın kapsamının dışında olan ölçümlerde sıkıntı çıkmıyor. Ancak SGK kapsamında olanların yanlış ölçüm yaptıkları tespit edildi.” diye konuştu.