AKTÜEL: Canlı nüfusu azaldı

Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barbaros Çetin: 296 bin ton plastik parçası dünyanın okyanuslarında yüzüyor, tüm besin zincirine zarar veriyor.
Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barbaros Çetin, Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) ve Londra Zooloji Derneği tarafından yayımlanan bir raporun sonuçlarını paylaşarak, “son 40 yılda denizlerde yaşayan canlı nüfusunun yarı yarıya azaldığını” belirtti.

Dünyada her yıl yaklaşık 200 milyar ton plastik üretildiğini ve bunun en az yüzde 10’unun okyanuslara karıştığını Greenpeace’in açıklamalarına dayandırarak belirten Çetin, Cumhuriyet gazetesinde yer alan yazısında; 1970’ten bugüne sualtında yaşayan memelilerin, deniz kuşlarının, balıkların ve sürüngenlerin populasyonun yüzde 49 oranında azaldığını söyledi.

Barbaros Çetin’in Cumhuriyet’te “Plastikleşen gezegen ve petrol yiyen insan” başlığıyla yayımlanan (9 Kasım 2015) yazısı şöyle:

Son günlerde dünya basınına düşen bir haber, Çinli bir firmanın plastik ve bazı kimyasalları karıştırarak sahte pirinç ürettiği iddiası idi. İçine az miktarda patates püresi katılan sahte pirinç, gerçek pirinçle belli bir oranda karıştırılmak suretiyle satılıyormuş! Bu haber gerçekse, insan medeniyetinin çöküşünü gösteriyor. Türkiye’de de bazı meyvelerin üzerine (elma) uzun süre bozulmasın diye, petrolden üretilen “parafin” sürülüyor. Parafin karaciğer ve bağışıklık sistemini çökertiyor.

Petrolden plastiğe, plastikten pirince, dolayısıyla petrol yiyen insan/petrolle çalışan insanlar… Kulağa hoş geliyor. Homosapiens’in 21. yüzyıl versiyonu “Homoplastikus”.

Plastik deposu okyanuslar

Gezegenin yaşam sistemlerinin temelinde, okyanuslardaki bitkisel/hayvansal mikroorganizmalar yer alır. Bu besin zincirini sırasıyla denizlerdeki makro flora/fauna ve karasal ekosistemlerdeki bütün canlılar tamamlar. Okyanuslar gezegenimizin yüzde 70’ini kapsar ve dünyanın tüm oksijen varlığının yüzde 70’ini üretirler. Yıllardan beri okyanusları dev bir çöp tenekesi ve oyun alanı olarak kullandık.

Bilim insanları 2010 yılında Portland’daki Okyanus Bilimleri Toplantısı’nda, Havaii ve Kaliforniya arasında 1997 yılında keşfedilen ve Türkiye’nin yüzölçümünün 25 katı bir alana yayılan “Büyük Pasifik Çöp Bölgesi”ne benzeyen yeni bir “yüzen plastik çöp yığını” buldular.