JLL’nin araştırmasında İstanbul ‘gelişen evren şehri’ oldu. Yabancı yatırımcıların gözdesi namına yayınlanan şehir, kompetitif mega kentler listesinde da Kuala Lumpur ve Mexico City ile yarışıyor.
Kurumsal yurt danışmanlığı dalında misyon verici JLL, ‘Şehir Endeksi ve Şehirlerin Yeni Dünyası’ başlıklı araştırmasını tamamladı. Dünya şehirleri yerleşik, gelişen ve dünkü edinmek kıl payı üç anne kategoride sıralandı. İstanbul, Şangay, Pekin ve Sao Paolo ile baş başa ‘gelişen evren şehri’ kategorisine girdi. Araştırmada, bu üç kent de mutedil ve iri ölçekli ekonomilerin içtimai ve kazançlı başkentleri namına nitelendirilerek, ‘Uluslararası kuruluşların tecim ve envestisman alanlarındaki geçitleri konumundalar. Halen ‘gelişen’ namına adlandırılsalar da asıl birer ‘dünya şehri’ olma yolundalar’ denildi. Araştırmaya göre, degaje millî ve diyalekt pazarlara intikal kapısı bulunan bu şehirler, ciddi ciddiyete eş konumları ve devim bilimi işgücü pazarlarının avantajlarını kullanıp hâlâ kıymetli sektörlere yükseliyor.
Araştırmada, İstanbul’un kazançlı karakteristiğinde öne çıkan alanlar ticaret, gezim ve erişim namına sıralandı. İstanbul ve Santiago, bölgelerindeki en çelimli erişim sistemlerine eş dü kent namına öne çıktı. Sao Paolo ve Mumbai ile baş başa diyalekt inovasyon merkezi biçimine mevrut İstanbul’un, bu kapasitesini ortak avantaja çevirmeye ve ticarileştirmeye başladığı da tetkikte belirtildi. Araştırmaya göre, Çin dışında, kentli mahveden talebinde artma muhtemel merkezlerden bir tanesi de Cakarta ve Mumbai ile baş başa İstanbul. 2030’a denli Şangay ve Pekin’in harcanabilir geliri 350 bilyon doları bulacak. Bu numara Londra ve Tokyo’da 250, İstanbul’da 200 bilyon doları aşacak. Dönemsel gerileyiş çıkışlar olsa da, 2009’un ikinci yarısında temelleri atık mal merkezi projesiyle, İstanbul’un ‘kendini mal merkezi namına konumlandıran gelişen evren şehirleri’ içerisindeki yükselişinin de bitmeme etmiş bulunduğu araştırmanın ortak bambaşka detayı oldu.
Araştırmada, skala açısından dünyanın en varlıklı yolculuk destinasyonu konumundaki İstanbul’da gecelik ziyaretçilerinin yarısının da 33 değişik şehirden geldiği belirtildi.
Ernst & Young (EY), Orta ve Güneydoğu Avrupa Birleşme ve Satın Alma İşlemleri Barometresi Haziran 2015 raporunu açıkladı. Raporda, önceki altı ayda 2014’e layıkıyla iş kıymeti bazında ehemmiyetli ölçüde ortak azalış gerçekleşmesine rağmen, Türkiye’nin 3.3 bilyon dolarlık 155 toplaşma ve satın kabul etme gerçekleştirdiği belirtildi. EY Kurumsal Finansman Bölümü Başkanı Müşfik Cantekinler, senenin önceki yarısında yaşanmış bulunan siyasal ve kazançlı belirsizliklere rağmen, Türkiye’nin mutedil ve etraflıca vadedeki erdemli çoğalma potansiyeli ve artı kazançlı göstergelerinin yabancıları cezbettiğini söyledi. En baş döndürücü birleşme-satın kabul etme enformatik sektöründe yaşandı.
Yabancı yatırımcıların gözdesi namına yayınlanan İstanbul, kompetitif megaşehirler listesinde da Kuala Lumpur, Taipei ve Mexico City ile yarışıyor. Araştırmaya göre, ‘yerleşik evren şehirleri’ kategorisinde toprak meydan kentler Londra, New York, Paris ve Tokyo namına sıralanırken, Hong Kong ve Singapur’un da akıbet devirde bu dörtlüye engelleme bulunduğu anlatım ediliyor. Uzun devirde Şangay’ın da bu kategoriye eklenebileceği belirtiliyor.