Sağlık Bakanlığı’ndan kırmızı et açıklaması… Sağlık Bakanlığı, son günlerde ‘Kırmızı et ve işlenmiş kırmızı et tüketiminin sağlığa etkileri’ konusunda Dünya Sağlık Örgütü’nün raporları doğrultusunda yürütülen tartışmalara ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada “Sözü geçen ürünleri aşırı tüketen bireylerin dikkatini çekmek için yapılan bir uyarı olarak değerlendirilmelidir” denildi.
Sağlık Bakanlığı’nın yazılı açıklamasında “Öncelikle Türkiye Beslenme ve sağlık Araştırması sonuçlarına göre; Türkiye’de et tüketimi belirlenen limitlerin altındadır ve temel besin ekmek ve diğer tahıl ürünleridir. TÜİK verilerine göre; ülkemizde kişi başı günlük kırmızı et tüketim miktarı 35 gr olarak saptanmıştır. Bununla birlikte güncel kanser istatistiklerimize göre 15 yaş üzeri bireylerin ülkemizde ortalama kolorektal kanser (Kolon Kanseri) insidansı yani 1 yıl içerisinde bu kanseri geliştirme bazal riski yüz binde 20’dir. Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) bağlı Uluslararası Kanser Kontrol Ajansı (IARC),Türkiye’nin de dahil olduğu 24 ülke tarafınca yönetilmektedir. Kanser alanında pek çok ortak çalışma yürüten ajans, üye ülkelerinin talepleri ile kırmızı et ve işlenmiş kırmızı et tüketiminin kanser gelişimindeki rolünü araştırmıştır” ifadeleri kullanıldı.
Kanser riskini 1.2 kat artırıyor
Kırmızı et ve işlenmiş kırmızı et tüketimi konusunda yapılan araştırmalara dikkat çekilen açıklamada şöyle denildi: “Yaklaşık 20 bilim insanının 800’den fazla yayımlanmış makaleyi incelemeleri sonucu; kırmızı et tüketiminin kolorektal kanser ile ilişkisi Grup 2A (muhtemelkarsinojen) olarak sınıflandırılmıştır. Grup 2A’da yer alan ajanların kanser yapabileceğine dair insanlar üzerinde yapılan kısıtlı çalışmalarda belirli miktarda delil bulunmakla birlikte, kesinlikle kanser yapıcı olduklarını gösterecek kadar yeterli bilgi birikimine ulaşılamamıştır.