SİYASET: “Makul şüphe ile şirketlere iş yaptırılmıyor”

CHP’nin ekonomik kurmayı Doç. Dr. Selin Sayek Böke, iktidara geldiklerinde yatırımcıya hukukun üstünlüğü vaadinde bulundu. Var olan ama uygulanmayan yasaları yürürlüğe koyacaklarını belirten Böke, “Bugün makul şüphe ile bir şirket iş yapamaz hale gelebiliyor. Böyle bir yerde yatırım yapar mısınız” diye konuştu.
CHP’­nin eko­no­mi kur­ma­yı Doç. Dr. Se­lin Sayek Bö­ke, 1 Ka­sım se­çim­le­ri so­nu­cun­da par­ti­si­nin ik­ti­da­ra gel­me­si du­ru­mun­da ön­ce­lik­le­rin han­gi alan­la­ra ve­ri­le­ce­ği­ni an­lat­tı ve son eko­no­mik ge­liş­me­le­ri yo­rum­la­dı.
Fark­lı ga­ze­te­ler­den eko­no­mi ya­zar­la­rıy­la bu­lu­şan Bö­ke, Tür­ki­ye­’de ana omur­ga­nın hu­ku­kun üs­tün­lü­ğü, eko­no­mi ve dış po­li­ti­ka ol­du­ğu­nu be­lir­tir­ken, Tür­ki­ye­’nin ön­ce­lik­le ni­te­lik­li ürün üret­me­si için eği­tim ve tek­no­lo­ji re­for­mu­nu ger­çek­leş­tir­me­si ge­rek­ti­ği­ni söy­le­di.
Bö­ke, hu­ku­kun üs­tün­lü­ğü ile ya­tı­rım­cı il­gi­si­ne de­ği­nir­ken, CHP’­nin bu alan­da­ki ya­sa­la­rı mut­la­ka uy­gu­la­ya­ca­ğı­nı vadet­ti­ği­ni ifa­de et­ti ve şöy­le ko­nuş­tu: “Ben ya­ban­cı bir ya­tı­rım­cı­yım, ge­li­yo­rum şu­nu gö­rü­yo­rum; Ma­kul şüp­he ile her­han­gi bi­ri­si­nin şir­ke­ti iş yap­tı­rıl­maz ha­le ge­le­bi­li­yor. Böy­le bir ye­re ya­tı­rım ya­par mı­sı­nız? Böy­le bir yer­de ve­rim­li­lik ar­tar mı? Hiç­bir şey çö­zü­le­mez. Pe­ki biz na­sıl çö­ze­riz eko­no­mik ola­rak? Hu­ku­kun üs­tün­lü­ğü­nü sağ­la­ma­ma­mız la­zım ki Tür­ki­ye bu­nu ya­pa­bi­lir. Ya­sal dü­zen­le­me­ler var za­ten. İş­te CHP, ya­tı­rım­cı­la­ra bu ya­sa­la­rın tü­müy­le uy­gu­lan­ma­sı­nı vadediyor.”
Eko­no­mi­nin alt­ya­pı­sı­nın eği­tim­den geç­ti­ği­ni vur­gu­la­yan Bö­ke, 2035’e ka­dar Tür­ki­ye­’nin genç bir nü­fu­sa sa­hip ola­ca­ğı­nı bu fır­sat pen­ce­re­si­nin iyi de­ğer­len­di­ril­me­si ge­rek­ti­ği­ni vur­gu­la­dı ve yüz­de 100 okul ön­ce­si eği­ti­min ilk ön­ce­lik ol­du­ğu­nu, 44 sis­te­mi­nin de de­ğiş­ti­ri­le­ce­ği­ni an­lat­tı.
Koa­lis­yon ye­ri­ne CHP’­nin “tek ba­şı­na ik­ti­da­r” ol­ma he­de­fi­nin al­tı­nı çi­zen Bö­ke, “1 Ka­sı­m’­da­ki se­çim so­nuç­la­rın­da bir koa­lis­yon zo­run­lu­lu­ğu çı­kar­sa da biz uz­la­şı­ya ha­zır olu­ruz ve prog­ra­mı­mı­zın da ar­ka­sın­da du­ru­ru­z” de­ğer­len­dir­me­si­ni yap­tı.
Se­çim bil­dir­ge­le­rin­de okul ön­ce­si eği­ti­min ço­cuk­la­ra yüz­de 100 ve­ril­me­si an­la­mı­na ge­len “ar­tı 1” he­def­le­ri­ni an­la­tan Sa­yek, “Ya­pı­lan araş­tır­ma­lar gös­ter­miş­tir ki okul ön­ce­si­ne her 1 li­ra­lık ya­tı­rım eko­no­mi­ye 7 li­ra­lık de­ğer ka­tar. Bu ne­den­le eği­ti­mi bir sos­yal hiz­met ola­rak gö­rü­yo­ruz ve bu­nun da ka­mu ta­ra­fın­dan ve­ril­me­si­ni ön­gö­rü­yo­ru­z” de­di. Bö­ke, kreş­ler­de uy­gu­la­na­cak “Ar­tı 1” prog­ra­mı­nın ka­dın­la­rı öz­gür­leş­ti­re­ce­ği­ni, ça­lış­mak is­te­yen ka­dın­la­ra ra­hat­lık sağ­la­ya­ca­ğı­nı da ifa­de et­ti.
Bö­ke, eği­tim­de her kat­ma­na bi­li­şi­min da­hil edi­le­ce­ği­ne de dik­kat çek­ti ve şöy­le ko­nuş­tu: “Bu­nun en gü­zel ör­ne­ği­ni Fin­lan­di­ya ger­çek­leş­tir­di. Dev­let, bir te­le­fon şir­ke­tiy­le an­laş­tı, ken­di­si­ni kal­kın­dı­ran ül­ke ko­nu­mu­na gel­di. Biz de bi­li­şim re­for­muy­la eği­tim­de eko­no­mik dö­nü­şü­mü sağ­la­ma­lı­yız.
Yok­sa ek­sik ka­lır. Bü­tün dün­ya ye­ni sa­na­yi dev­ri­mi 4.0’ı tar­tı­şı­yor. En­düs­tri 4.0’ı Türk sa­na­yi­isi­ne uy­gu­la­mak için ön­ce eği­tim­de bi­li­şim re­for­mu­nu ger­çek­leş­tir­me­li­yiz ki Tür­ki­ye­’de araş­tır­ma yap­ma or­ta­mı sağ­la­na­bil­sin.”
Böke, hükümetin açıkladığı Orta Vadeli Programı (OVP) ve kişi başına milli gelirin satın alma paritesine göre 19 bin dolarlara yükseltilmesini de değerlendirdi, “şaka gibi” deyimini kullandı. “İktidar bir OVP açıkladı, bu OVP o kadar gerçekten kopmuş ki, böyle bir programın sorunu çözmesi ve çözüm önermesi de mümkün değil. Türkiye zor bir dönemden geçiyor” diyen Böke, satınalma paritesine göre birdenbire 9 bin dolarlardan 19 bin dolarlara yükseltilen kişi başı milli gelirle ilgili de şöyle konuştu:
“2014’ten 2016 yılına bir tahmin veriyor. O tahminler problemli. Çünkü o tahminleri ortaya çıkaran varsayımlar hatalı. Türkiye’nin bir orta gelir tuzağına takılması konusu yıllardır var. Kişi başı gelir 10 bin doları zor geçiyor. Hatta bunun da altına düştük. Ekonomik büyüklüğümüz 2014’de 800 milyar dolardı, 2015 için tahmin 720 milyar dolar. Nüfusa bölersek 9 bin dolarlara düşeceğiz. Bu da 10 bin dolarların altına çekiyor geliri zaten. Hani şu G20’de olmanın hayal olduğu bir Türkiye’ye doğru ilerliyoruz.”