Derecelendirme Kuruluşu S&P, ECB`nin parasal genişlemesinden en çok yarar sağlayacak ülkelerden birinin Türkiye olacağını bildirdi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poors’un (S&P) Avrupa Ortadoğu ve Afrika Başekonomisti Jean-Michel Six, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) parasal genişlemesini artırması durumunda Türkiye’nin artan likiditeden faydalanabileceğini söyledi.
S&P’nin Başekonomisti Six, Avrupa Merkez Bankası’nın parasal genişleme programına ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.
‘TÜRKİYE’YE CİDDİ PARA GİRİŞİ OLACAK’
ECB’nin parasal genişleme programını 2018 yılının ortasına kadar sürdürerek 2,4 trilyon avroya yükseltmesini beklediğini dile getiren Six, “Türkiye ECB’nin parasal genişleme programının devam ettirmesinden ve artırmasından iki şekilde faydalanabilir. Öncelikle ECB’nin bu yönde adımları Avro Bölgesi’nin büyümesini destekleyecektir. Bu Avrupa’nın büyümesi açısından iyi haber” dedi.
Six, ECB’nin parasal genişleme programının büyüklüğünü artırması durumunda piyasadaki likidite fazlasının yeni piyasalar arayabileceğine işaret ederek, “Olası ikinci fayda ise şu; geçmişte ABD’de, Avrupa’da ve İngiltere’deki parasal genişleme programlarında, bu kadar büyük çaplı bir program olduğunda bir kısım likiditenin sızdığını gördük. Biz buna ‘sızıntı’ diyoruz, diğer bir ifadeyle Avro Bölgesi’ne enjekte edilen likiditenin bir kısmı sızarak daha fazla fırsat arayışı için bölge dışına çıkıyor” ifadelerini kullandı.
ABD Merkez Bankası’nın (Fed) parasal genişlemesinde likiditenin bir kısmının gelişmekte olan ekonomilere yönlendiğini vurgulayan Six, “Gelişmekte olan ekonomilere giden bu likidite, hisselere, tahviller ve konut sektörüne yatırıldı. Bu anlamda bu likiditenin bir kısmının sonunda Avro Bölgesi etrafındaki piyasalara gideceği konusunda şüphe yok. Türkiye açık şekilde buna aday ülke olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.
Six, küresel ekonomideki belirsizlik ortamından dolayı öngörülerin hızla değişebileceğini belirterek, “Fakat ECB’nin parasal genişleme programını artırarak devam ettirme olasılığı yüzde 50’nin üzerinde” ifadesini kullandı.
‘DAHA ZAYIF EURO AVRUPA EKONOMİSİ İÇİN YARARLI OLACAK’
ABD Merkez Bankası Fed’in olası faiz artışı adımını da değerlendiren Six, “Fed’in faiz artışı konusunda belirsizlik olduğunu düşünmüyorum. Sadece ortada Fed’in faiz artışının zamanlamasına ilişkin belirsizlik var. Faizin yakın zamanda artacağı kesin, fakat artışın hızı ve devamındaki artışların ne kadar sıklıkta olacağı belirsiz durumda” dedi.
Avronun son dönemde değer kazanmasına da değinen Six, “ECB’nin görüşüne göre Fed’in faizi artıracağı konusunda herhangi bir şüphe yok. Faiz artışına ilişkin sürecin belirsizliği ise avro/dolar kurunun görünümünü etkiliyor. Faiz artış süreci ne kadar hızlı olursa, dolar o kadar güç kazanacaktır.u bağlamda daha zayıf avro, Avrupa ekonomisi için yararlı olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.
Jean-Michel Six, Çin’in ekonomik büyümesin ilişkin temel senaryonun 2016 yılında yüzde 6,3, 2017 yılında ise yüzde 6,1 olarak gerçekleşmesi yönünde olduğunu hatırlattı.
Buna rağmen S&P’nin Çin’deki ekonomik büyümenin 2016’da yüzde 4,4, bir sonraki yıl ise yüzde 3,9’a gerilemesine dayanan alternatif bir senaryonun da bulunduğunu dile getiren Six, bu senaryonun gerçekleşmesi halinde küresel ekonomi için sonuçlarının son derece olumsuz olabileceği uyarısında bulundu.
Çin için bu olumsuz senaryonun gerçekleşmesi halinde Avrupa ekonomilerinin Asya pazarına olan ihracatlarının etkilenebileceğinin altını çizen Six, “Eğer Çin tahminlerimizin ötesinde yavaşlarsa, gelişmekte olan ekonomilerin para birimlerinin daha da değer kaybı yaşayacağından emin olabilirsiniz” dedi.
Çin’deki ekonomik yavaşlamanın öngörülenden daha hızlı artması durumunda küresel tüketici güveninin de olumsuz etkilenebileceğini belirten Six, “Düşünün bir sabah uyanıyorsunuz ve elinizdeki gazetede ‘Çin’in ekonomik büyüme verilerinin aslında resmi verilerin altında olduğunu kabul ettiği’ yazıyor. Bu tam bir şok olur, borsalarda çöküşe neden olur, tüketici güveninde ciddi şok yaşanır “ifadelerini kullandı.
S&P tarafından dün yapılan açıklamada, “ECB’nin parasal genişleme programını eylül 2016’nın ilerisine taşımasını, büyük ihtimalle 2018 ortasına kadar sürdürmesini bekliyoruz. Parasal genişleme iki katından fazla artırılarak 2,4 trilyon avroya ulaşabilir” ifadesine yer verilmişti.