Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)’nın New Horizons (Yeni Ufuklar) adlı araştırma uydusu tarafından Temmuz ayında çekilmiş en yeni Plüton fotoğrafları yayınlandı.
New Horizons görevindeki bilim insanlarının “oradaymış gibi hissettiren” diye nitelediği büyüleyici fotoğraflar, buzlu cüce gezegenin karmaşık ve değişken yüzey yapısını ortaya çıkarıyor.
1255 kilometrelik alanı gözler önüne seren bir panorama fotoğrafında Güneş’in sağladığı arka ışık, yabancı bir diyarın ilk kez görülen detaylarını sunuyor. Fotoğraflarda Plüton’un 3 bin 500 metre yüksekliğe varan görkemli buz dağlarının yanı sıra, donmuş nitrojen akıntıları ile alçak bölgelerdeki puslu hava dikkat çekiyor. Bilim insanları ‘tuhaf bir şekilde’ Dünya’daki kutup bölgelerine benzediğini kaydediyor.
Güneş Sistemi’nin sınırındaki bu uzak ve soğuk bölgedeki küçük kürenin, az bir Güneş ışığı altındaki pürüzlü yüzeyi ve incecik atmosferi fotoğraflara yansıyor. ABD’deki Johns Hopkins Üniversitesi tarafından yönlendirilen New Horizons uzay aracı, Temmuz’daki ziyaretinin ardından cüce gezegene 77 milyon kilometre uzaktaki yoluna devam ediyor.