Yüksek Baskıresim Sergisi Galeri Işık Şile’de
Feyziye Mektepleri Vakfı Işık Üniversitesi, kültür ve sanat etkinlikleri kapsamında Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Yunus Güneş’in ‘Yüksek Baskıresim Sergisi’ Galeri Işık Şile’de açıldı.
“EĞİTİMCİLER OLARAK YARATICILIĞA VE YENİLİKÇİLİĞE KAFA YORARIZ”
FMV Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şirin Tekinay; “Bu sergiler bizim için büyük bir gurur kaynağı. Üniversite mensubu olmanın en güzel tarafı da sürekli öğrenmektir. Eğitimciler olarak yaratıcılığa ve yenilikçiliğe kafa yorarız. Bu yüzden bu alçak gönüllü yaratıcının; sadece yaratıcılığının sonuçlarını değil, süreçlerini de bizimle paylaşmak üzere burada olmasından ve bilgilerini bizimle paylaşmasından ötürü teşekkürlerimi sunuyorum. Hocamıza, yaratıcılık süreciyle ilgili olarak en mutlu olduğu anı sordum, “Daha elimde hiçbir şey yokken, çalışmaya başlamadan önce eserin beynimde ilk oluştuğu an” dedi. İşte bu yaratıcılık insanın doğasının bir parçasıdır. Çalışmaların nasıl işleneceği, nasıl ortaya çıkacağı, araçları-eğitimi nedir diye hepimiz kafa yoruyoruz. Hocamızı kutluyorum” diyerek Yrd. Doç. Yunus Güneş’e plaketini takdim etti.
“HATA KABUL ETMEYEN ZOR BİR SANAT”
FMV Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Melih Boydak; “Bu sergiler sanat eğitiminin önemli değerlerini ortaya koyuyor. Çalışmaların nasıl yapıldığını, hassaslığını, 4×4 veya 5×5 santim gibi gayet küçük alanlara nasıl oyduğunu ve hata kabul etmeyen, hata olduğunda o hatayı artık düzeltemeyecek bir ortamda nasıl çalışıldığını görüyorsunuz. Değerli hocamız en eski uygarlıkları özümsemiş ve kendi içinde kendi düşünceleriyle birleştirerek çağdaş sanata taşıyan bir değerimiz” diyerek düşüncelerini paylaştı.
“ÇALIŞMALARIM HOCALARIMIN BENİ YÖNLENDİRDİĞİ YOLUN ESERLERİDİR”
Yrd. Doç. Yunus Güneş yüksek baskıresim tekniği hakkında bilgiler verirken; “İzleyeceğiniz çalışmalar, öğrenciliğimin başladığı günden itibaren değerli hocalarımın beni yönlendirdiği yolun eserleridir. Bu noktada bana ışık olan değerli hocalarım Şinasi Barutçu ve Prof. Süleyman Saim Tekcan’ın tavsiye ve yönlendirmeleri ile bu yolda büyük bir zevkle yürüyorum. Baskıresim kavramı, resim çalışmalarının bir türü olarak anlaşılıyor olsa da, kalıplarla basıldığı için ve tüm süreçleri sanatçı veya tasarımcı eliyle yapıldığı için bazı farklılıklarla daha özgün çalışmalardır. İster yazı öğeleri kullanılsın, ister başka biçim elemanları, her çalışma kendi içinde bir bütündür. Çalışmaların birçoğu çeşitli ülkelerde düzenlenen etkinliklere katılmış, uluslararası kataloglarda yayınlanmıştır. Bazı müze ve özel koleksiyonlarda da yer alanlar mevcut. Yağlıboya resme göre biricik olmadıkları ve kendi benzerleri olduğu için yurt dışına çıkarılabilirler. Takası yapılabilir, satılabilir çalışmalardır. Bu nedenle suluboya veya yağlıboya çalışması gibi biricikliğinin dışında farklı olmasıyla topluma benzerleriyle çokça yayılan, toplumun beğenisini ileri götüren yararlı çalışmalardır. Bu tip çalışmaların daha çok yapılmasını üniversitelerde bunun daha çok eğitiminin verilmesini istiyoruz” dedi.
Yüksek Baskıresim Sergisi, Şile Kampüsü Oditoryumda 16 Ekim 2015 tarihine kadar izlenebilir.