Seyahate çıkmadan önce hayatınızı kurtaracak ipuçları… Kurban Bayramı’na sayılı günler kala seyahat planları yapıyorsanız bu yazıyı okumadan geçmeyin. Bazen alacağınız küçük önlemler daha sonra çıkabilecek çok büyük sorunların önüne geçebilir, küçük ipuçları da hayat kurtarıcı olabilir
Son kararınızı vermeden önce kalacağınız otel ve gideceğiniz restoranlarla ilgili yapılmış yorumları tripadvisor, expedia gibi internet sitelerinden okuyun.
Aklınızda olsun www.jabiroo.com isimli site ücreti karşılığında çok deyatlı seyahat programı hazırlıyor. Otelinizden, gideceğiniz bara kadar her konuda sizi yönlendiriyor. Xe uygulaması sayesinde döviz kurları ile ilgili hesaplamaları çok çabuk yapabilirsiniz. Gitttiğiniz yerde otel yerine evde kalmak istiyorsanız www.airbnb.com adresine göz atın. Über uygulaması ise taksi bulamadığınız zaman az bir fark vererek lüks bir araçla seyahat etme imkânı veriyor.
Seyahat arkadaşınızı iyi seçin ki tatiliniz hüsranla sonuçlanmasın!
Atalarımız boş yere “Bir insanı tanımanın en iyi yolu birlikte seyahat etmektir” dememiş.
Sağlık sigortanızın neyi kapsadığını iyi inceleyin
Gerekiyorsa hastalık, hırsızlık ve kayıp bagaj konularını geniş bir biçimde kapsayan seyahat sigortası yaptırın. Kredi kartınızın seyahatle ilgili sağladığı avantajları gözden geçirin. Bazı bankalar kartlarını kullanan müşterilerinin uğradığı belli zararları karşılıyorlar. Kaybetme ya da çaldırma riskini göze alarak kredi kartlarınızı iptal ettirmek için gereken numaraları yanınızda bulundurun.
Nakit taşımak yerine kredi kartı ve seyahat çeki bulundurun.
Bunları kaybetseniz ya da çaldırsanız bile iptal ettirebilirsiniz.
Seyahat acentelerinin organize ettiği turlar belli avantajlar sağlayabilir.
Daha uygun fiyata yolculuk edebilir, kendi başınıza daha uzun zaman harcayarak göreceğiniz yerleri daha kısa bir sürede daha detaylı olarak ziyaret edebilirsiniz. Sadece Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’ne (TÜRSAB,www.tursab.org.tr) üye acentelerle yolculuk yapın. Rehberinizin kokartlı olup olmadığını sorun. Tarifeli uçuşları tercih etmeye çalışın. Uçuşun tarifeli olması çoğu zaman charter uçuşlara göre daha avantajlıdır. Yurtdışına gidiyorsanız en az iki saat önce havaalanında olun.
Gittiğiniz yerle ilgili bilgi veren rehber kitaplar okuyun.
Organize bir tura katılmak yerine yalnız seyahat etmeyi tercih ediyorsanız Eye Witness, Lonely Planet, Rough Guides, Frommer’s, Fodor’s gibi şirketlerin ya da tecrübesine güvendiğiniz Türk seyahat yazarlarının kitaplarından faydalanın.
Mümkün olduğu kadar az eşyayla seyahat etmeye çalışın.
Akıllı telefonunuza hava durumuyla ilgili bilgi almak için accuweather, weather gibi uygulamaları indirin. Valizinizi gideceğiniz yerdeki hava şartlarına göre yapın, etiketinin olmasına dikkat edin. Günümüzde bavullar birbirine çok benziyor. Sizinkini diğerlerinden ayıracak bir kurdele ya da renkli bir ip takabilirsiniz. Valizinizin kaybolma riskine karşı uçağın içine aldığınız çantaya temel ihtiyaçlarınızı ve bir-iki parça ekstra eşyayı koymayı unutmayın. Uçağa alacağınız el çantanız en fazla 8 kg. olmalı.
Uçakla yolculuk ediyorsanız oturduğunuz yerde egzersiz yapın, arada bir de dolaşın.
Su kaybı riskine karşı bol bol sıvı tüketin. Alkolün rahatlatırken, su kaybını artıracağını unutmayın. Uçuş esnasındaki basınca karşı sakız çiğneyebilirsiniz. Zaman farkının fazla olduğu bir ülkeye gidiyorsanız jet lag dedikleri uyumsuzluk problemi yaşayabilirsiniz. Gittiğiniz ülkenin saatiyle uyumaya çalışın.