Teknoloji her yerde. Ebeveynler olarak bizler de kullanıyor ve çocuklarımızın kullanmalarına izin veriyoruz. Teknoloji, çocuklarımızın geleceklerinde vazgeçilmez bir araç; peki ama yalnızca çocuk olmaya ne oldu? Çocuklarımız, evlerde yalnızca sevgi, besin ve yatacak yer elde ediyorlar. Peki ya çocukların temel ihtiyaçları ya da çabalarıyla elde etmedikleri şeyler için uğraşmalarına ne oldu? Çocuklar, bu modern teknoloji çağında, akranlarıyla denk olabilmeye çok fazla önem veriyorlar. “Popüler olup olmaman ya da başkalarının düşünceleri kimin umurunda? Telefonunu bana ver ve çık dışarı, oyna.” dememiz gerekiyor çocuklarımıza. Onların arkadaşları değiliz. Bizler, erdemleri, dürüstlüğü, güvenilirliği, empatiyi ve liderliği öğretmesi gereken yetişkinleriz. Çocuklarınızı teknoloji ile ilgisi olmayan, yeni bir şeyler öğrenmeleri için teşvik edin. Bir parka, kütüphaneye ya da hayvanat bahçesine gidin. Gençliklerinin her anı, insanlarla ve kendi benlikleriyle bağlantı kurabilmeleri için bir fırsat. Büyükanneye mektup yazmaya, bağışlamak için eski oyuncakları biriktirmeye ya da akşam yemeğinde güzel bir sohbete ne oldu?
•Cep telefonunun yasak olduğu bölgeler belirleyin; akşam yemeği, aile toplantıları vs.
•Cihaz kullanımına zaman sınırlaması getirin.
•Teknoloji kullanımı ile yazılı ya da sözlü bir raporu takas edin. iPad’de takılabilirler; belirlediğiniz bir konuyla ilgili tarihsel gerçekleri araştırdıkları sürece.
•Tutkuları ya da hobileri ile ilgili bir blog yapmayı ya da YouTube kanalı açmayı öğretin.
•Evin önünde bir şeyler satmalarını söyleyin. Artık oynamadıkları ya da ihtiyaç duymadıkları her şeyi satmaları için onları teşvik edin.
•Göz teması konusunda ısrarcı olun. Bu, modern teknoloji dünyamızda eksikliğini duyduğumuz bir şey. Göz teması, çocukların başlarını kaldırmalarını ve sohbete katılmalarını sağlar.
•Komşularla nasıl ilişki kurabileceklerini öğretin. Mahallenizde yaşlı insanlar varsa, çocukların yardımcı olmalarını sağlayın. Yürümekte zorlanan 85 yaşındaki teyzenin ekmeğini alsınlar.
•Aile boyu oyun geceleri düzenleyin – masa üstü oyunları, kart oyunları ya da kendi kendinize yaratacağınız oyunlar.