Hükümetin enerji verimliliği eylem planı yeni vergiler getiriyor. 2016 yılında düzenlenip 2017’de yürürlüğe girmesi düşünülen vergi, megavat saat başına 3 dolar olacak. Eylem planı taslağında tüketiciye dayatılan vergi yükünün yanında, dağıtım şirketlerine getirilen yeni teşvikler dikkat çekiyor.
Enerji verimliliği eylem planında Türkiye’de var olmayan kurumlara yer verildi. Plan taslağında dağıtım şirketlerine teşvik öngörülürken, tüketicilere yeni vergiler yağdırıldı. Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü bünyesinde yürütülen çalışmalar kapsamında Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı taslağı geçtiğimiz ay görüşe açıldı. Geçtiğimiz ay hazırlanan Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı Taslağı’nda Türkiye’de var olmayan kurumlara yer verildiği yönünde açıklamalarda bulunan Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), “Geçmişte bile var olmamış kurumlara atıf yapılması enerji verimliliğinin kağıt üzerinde ve göstermelik olarak yürütüldüğünü ortaya koydu.” açıklamasında bulundu.
Verimliliğin altından ise yine şirketlere teşvik ve tüketicilere vergiler yoluyla cezalandırma çıktı. 27 Temmuz’da görüşe açılan taslak ile ilgili açıklamalarda bulunan EMO, hazırlanan taslağın plan özelliği taşımadığını, Elektrik Kaynak Etüdü Genel Müdürlüğü ve Kalkınma İdaresi, Elektrik Enerjisi Kaynak Etüt ve Geliştirme İdaresi Genel Müdürlüğü gibi kurumların olmadığı halde böyle kurumlar varmış gibi taslakta yer verildiğini ifade ediyor. Taslakta ayrıca sehven yanlışlar yapıldığına yönelik iddialarında olduğu açıklamada EMO, “Enerji açığı 2012 yılı için 52 milyar dolar yerine 52 milyon dolar olarak yer almış. Sayfaların üst bölgesinde Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı yerine bir bölümden sonra Ulusal Enerji Verimliliği Strateji Planı ifadesi kullanılmış. Enerji Kaynakları ve Enerjinin Kullanımına Yönelik Enerji Verimliliğinin İyileştirilmesi Yönetmeliği’nin ismi de yanlış yazılmış.” dedi. Planda yer alan verilerin de sağlıksız olduğuna vurgu yapılan açıklamada, “Dağıtım ve iletim kayıplarının gelişmiş ülkelerde ortalama yüzde 6’nın altında kaldığı ifade edilirken, Türkiye için herhangi bir yıl belirtilmeden yüzde 14,4 oranı veriliyor. Grafikte bu oran yüzde 20’ler civarında ve eylem planında dikkate alınan 2013 yılı verilerine bakılırsa yalnızca dağıtım sisteminde kayıp ve kaçak oranının yüzde 17,91, iletim kayıplarının yüzde 2,4 olduğu görülüyor.” ifadesine yer verildi.