YPG, ÖSO ve IŞİD güçleri ile ABD destekli uçakların bombardımanından kaçan binlerce Suriyeli Akçakale’de izdihama neden olduValilik talimatıyla Türkiye’ye alınan 3 bini aşkın Suriyeli’ye yiyecek içecek yardımı yapıldı. Sıcakta bitkin düşen kadın ve çocuklar tedavi altına alındı
İşte bazı detaylar:
Bekleyenlerin Akçakale’ye geçebilmeleri için sınırın hem Suriye hem de Türkiye kesiminde, protesto gösterileri yapıldı. Sınır hattında toplanan IŞİD militanlarınca önceki gün sınırdan uzaklaştırılan kalabalık, 40 derece sıcak altında beklerken, Türkiye’ye geçişleri için sınırdan askeri yetkililerle mülteciler arasında görüşmeler yapıldı.
Türkiye’ye geçmek için sınırda eylem yapan Suriyeliler, IŞİD m ilitanlarının da baskısıyla sık sık tekbir getirerek gün boyu IŞİD lehine sloganlar attılar.Kalabalık gruplar sınır hattında birikerek, “Türkiye, Türkiye”, “Erdoğan, duy sesimizi” diyerek Türkiye’ye alınmalarını istediler. Su ihtiyacı duyan ve her bombalamada tellere akın eden Arap ve Türkmen grupların Akçakale’ye alınması yönündeki kararın verildiği ancak yoğun göç dalgasından endişe duyulduğu için kontrollü hareket edildiği haberleri yayılırken, yüzlerce kişi akşam saatlerinde sınır tellerine yeniden akın etti.
Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü yetkilileri, Akçakale sınırı yakınlarında bekleyen Suriyelilerin, kontrollü geçişlerinin başladığını belirterek, yaklaşık 3 bin Suriyelinin Türkiye’ye giriş yapmasını beklediklerini bildirdi. Türkiye’nin kapıyı açacağının duyulmasıyla tellere doğru koşan kalabalığa IŞİD militanları müdahale etti. Bir süre sonra, mayınlı arazilerden, farklı alanlardan, açık araziden kapıya doğru koşan yüzlerce kişi, kapıdan geçmek istedi.
Gazla müdahale
Bunun üzerine Türkiye kapısında bekleyen asker, sınır kapısında önlem aldı ve kapıyı zorlayanları dağıtmak için su ve gaz kullandı. Kapıdan kontrollü geçiş için TSK ve emniyet birimleri tarafından önlem alınırken, gerilimli bekleyiş geç saatlere kadar sürdü. Akşam saatlerinde başlayan kontrollü geçişlerde ise 3 bine yakın Suriyeli Türkiye’ye giriş yaptı.
Tel Abyad’a yönelik hava operasyonları ve çatışmalar nedeniyle son 1 hafta içinde 10 bini aşkın Suriyeli, iki noktadan Türkiye’ye alındı. Türkiye’ye alınan Suriyelilerin büyük bölümü yapılan işlemlerin ardından, Şanlıurfa’daki yakınlarının yanına ya da kamplara yerleştirildi.
Rakka’ya dönüş
Bu arada YPG’nin ilerleyişi, koalisyon uçaklarının hava bombardımanı desteğiyle sürerken, ilçeyi kontrol eden IŞİD güçlerinin yüzde 60’ının kenti terk ettiği ve Rakka bölgesine doğru hareket halinde olduğu bildirildi.
Kentteki IŞİD gruplarının da saldırılara karşı stratejik noktalarda mevzilendikleri gözleniyor. Nüfusu son göçlerle 150 bine ulaşan Tel Abyad’da, İdlib, Rakka, Halep ve çevresinden kaçan aileler barınıyor.
Sınırda birikenlerin büyük bölümü Araplardan oluşuyor ancak Türkmen gruplar sınırın sıfır noktasında bekliyor.
Bölgede, 5 Türkmen köyünün olduğu ve bu köylerde yaşayanların son bir hafta içinde yerlerini terk ederek sınır hattına ulaştıkları belirtiliyor.
Kurtulmuş: 100 bin kişi gelebilir
Türkiye’ye girmek isteyen Suriyelilerin durumunun sorulduğu Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, koalisyon güçlerinin 14 mayıs gecesinden bu yana sınırı bombaladığını belirterek, “Koalisyon güçleri ‘IŞİD burada’ diye köyleri, su kuyularını bombalıyor, araziler yakılıyor. Boşaltılan yerleri PYD doldurarak geliyor. Bir taraftan IŞİD bir taraftan PYD ama ağırlıklı olarak koalisyon güçlerinin bombalamasından kaçarak gelen insanlar.
Biz Telafer’den yeni bir göç dalgasını kabul edersek bu şu anlama geliyor, en az yeni bir 100 bin kişiyi Türkiye’nin karşılamaya hazır olması lazım. Biz Kobani’deki gibi ya da diğer bölgelerde olduğu gibi bugün itibarıyla hayati insani bir dram olmadığı kanaatindeyiz. Onun için diyoruz ki, sınırda yine insani yardım yapalım, hasta ve yararlıları alalım ama burada bir çatışma ortamı yok. Burada insanlar çatışmadan kaçmıyorlar. Önceliğimiz bunların kendi sınırları içinde kalmaları ve onlara Türkiye’nin insani yardımlarını ulaştırmasıdır” dedi.