Adalet Bakanlığı, kadına şiddetin önlenmesi için cumhuriyet başsavcılıklarına bir genelge göndererek, “Aile içi şiddet olaylarında mağdurun şikâyeti aranmaksızın derhal soruşturma başlatılmalı. Koruma, uzaklaştırma gibi tedbirlerin uygulanmasında da tereddüt yaşanmamalı” dedi.
İşte detaylar:
TOPLUMU SARSAN BOYUTLARA ULAŞTI: Son yıllarda başta kadınlara olmak üzere, kişilere karşı işlenen şiddet olayları toplumumuzu sarsan boyutlara ulaşmıştır. Her geçen gün yaşanan dayak, işkence ve cinayet gibi şiddet olayları görsel ve yazılı basında izlenmektedir. Bu olaylara daha çok kadınlar ve çocuklar maruz kalmaktadır.
ŞİKÂYET ARAMAYIN: Cumhuriyet savcıları olarak, birinin aile içi şiddete maruz kaldığını öğrendiğinizde, herhangi bir şikâyet aramadan derhal soruşturma başlatın. Ayrıca koruma kararı alınması için ivedilikle aile mahkemesi hâkimine bildirimde bulunun.
İVEDİ İNFAZ: Verilen tedbir kararları, infazı için ivedilikle ilgili kolluk birimine gönderilmeli. Kararın uygulanması, genel kolluk kuvvetleri marifetiyle izlenmeli.
HAFTADA BİR ZİYARET: Tedbir kararlarının, öngörüldüğü şekilde yerine getirilip getirilmediği kontrol edilmeli. Tedbir kararı verilen kişinin konutu haftada bir kez ziyaret edilmeli, ikinci derece yakınları dahil olmak üzere yakınları ile iletişim kurulmalı, komşularının bilgisine başvurulmalı.
YERİNDE GÖZLEM: Kolluğun düzenlediği izleme tutanaklarının, yerinde gözlem ve bilgilere dayanıp dayanmadığı araştırılmalı. İhmali bulunan kolluk kuvvetleri hakkında gerekli işlem tesis edilmeli.