Tartışma ve kavgalara sahne olan İç Güvenlik Paketi görüşmelerinde, polis eğitimi ve teşkilatında büyük değişiklikler getiren 7 madde daha Genel Kurul’dan geçti
Milliyet gazetesindeki detaylar şöyle:
İç güvenlik yasa tasarısında öne çıkan maddelerden polis okullarının kapatılması ve üst düzey emniyet mensuplarının emekliye sevk edilmesine ilişkin düzenlemeler TBMM Genel Kurulu’ndan geçti. Yeni düzenlemeye göre kolejdeki öğrenciler sınav puanlarına göre Milli eğitim Bakanlı’nın belirleyeceği liselerde öğrenimlerine devam edecek. 1 Ocak 2015 itibarıyla; birinci, ikinci, üçüncü, dördüncü sınıf emniyet müdürü ve emniyet amiri rütbesinde bulunanlar tasarı yasalaşıp yürürlüğe girdikten sonraki 6 ay içinde Yüksek Değerlendirme Kurulu’nun teklifi ve İçişleri Bakanı’nın onayıyla resen emekliye sevk edilebilecek.
Emekliye sevk edilecek emniyet mensubu sayısının 4 bine yakın olacağı tahmin ediliyor.
TBMM Genel Kurul’da görüşmeleri tartışmalı süren İç Güvenlik Paketi gödüşmelerinde önceki gün yedi madde daha kabul edildi ve 34. maddeye gelindi. Kabul edilen maddeler şöyle:
Polislikte yeni düzen
– Emniyet teşkilatının her türlü göreviyle ilgili eylem ve işlemleri İçişleri Bakanlığı, mülki idare amirleri ve kendi amirlerince denetlenecek ve teftiş edilecek.
– Lise düzeyinde eğitim veren Polis Koleji kapatılacak ve burada öğrenimine devam eden öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığı’nca sınav puanları dikkate alınarak, durumlarına uygun okullara naklen kaydedilecek. Polis kolejindeki eğitim öğretim hizmetleri sınıfında yer alan personel, kadro derecelerine uygun öğretmen unvanlı kadrolara atanacak.
– Mevcut amir rütbeleri için ihdas edilen kadro sayılarının, her amir rütbesi için öngörülen azami kadro sayısından fazla olması halinde, bu fazlalık giderilinceye kadar, boşalan kadrolar herhangi bir işlem yapılmaksızın iptal edilmiş sayılacak.
– Polis amirlerinin rütbelerde ve meslek derecelerinde zorunlu en az bekleme süreleri değişecek.