Balkabağı özellikle kış aylarının vazgeçilmezlerinden birisidir. Faydaları çok bilinmese de saymakla bitmez. İçeriğinde nişasta, şeker, yağ, çinko, magnezyum, beta karoten, A,B ve C vitaminleri, aminoasitler ve alkoloidler vardır. Vücudun herhangi bir yerinde oluşan iltihabın iyileşmesine yardımcı olduğu da belirtiliyor. Lif içeriği yüksek olduğundan uzun süre tokluk hissi sağladığı için zayıflamaya yardımcıdır. Sindirim sistemi problemi yaşayan kişilerde yüksek lif içeriği sayesinde kabızlığı önler. Kendisinde ve çekirdeğinde bulunan A ve E vitaminleri sayesinde özellikle göz sağlığında etkilidir. Bir su bardağı pişmiş balkabağında 11,7 mg Alfa karoten bulunmaktadır. Demir, potasyum, kalsiyum, fosfor zenginidir. İçinde bulunan beta karoten sayesinde kalp hastalıklarında ve hiperlipidemi vakalarında kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olur. Antioksidan özelliği sayesinde kansere karşı vücudun dirençli olmasını sağlar. Vücudu mikroplardan korur, bağışıklığın güçlenmesinde oldukça etkilidir. Sağlıklı kemik gelişmesi ve kansızlığa karşı da önemli bir besin. A vitamini sayesinde deri ve hücre yapısının yenilenmesinde etkilidir. İçeriğinde bulunan çinko sayesinde saçların güçlenmesini ve dökülmesini önler. Çekirdeğinden elde edilen kabak çekirdeği ekstresi prostat sağlığı için gerekli mineralleri barındırır. Prostat büyümesini engellemek için kullanılır. Ayrıca idrar akışını artırıcı etkisi ile mesaneyi uyarıp, idrar yapma zorluğunu ortadan kaldırır. İdrar söktürücü özelliği sayesinde vücuttan toksinlerin atılmasında yardımcıdır.