Borçlar siliniyor

Binlerce Bağ-Kur ve Genel Sağlık Sigortası borçlusunun beklediği düzenleme Meclis’e geliyor. Yerel seçimler sebebiyle ertelenen ve bu ay içeresinde Meclis’e sunulması beklenen torba yasa tasarısı ile borçlu olduğu için sağlık hizmetinden yararlanamayan vatandaşın borcu silinecek.

24 aydan çok prim borcu olan Bağ-Kur’lular borçlarını sildirebilecek. Borcunu sildirenin sigortası da yanacak. Bu kişi yeniden Bağ-Kur’a kayıt yaptırıp primlerini ödemeye devam edebilecek. Borcu silinen Bağ-Kur’lunun SSK çalışması varsa geçerli olacak. Emeklilik için prim gün sayısına ihtiyaç duyanlar, tamamını değil silinen süreden dilediği kadarını canlandırıp ödeyebilecek.

10 yıllık Bağ-Kur süresinin 4 yılına ihtiyaç olursa bunu ödeyip süresine ekletebilecek. Bağ-Kur’a 24 aydan fazla prim borcu olanlar borcu sildirmek yerine dilerse ödeyebilecek. Bu durumda ana para borcu sabit kalacak fakat gecikme zamlarının yüzde 50’si silinerek 36 aya kadar taksitle borcu ödeme imkanı getirilecek. 24 aydan az borcu olanların sildirme hakkı olmayacak.